Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 05 jul 2021

Laponia Triathlon, hetare än någonsin!

Laponia Triathlon

Pontus Suorra vinnare av Laponia Triathlon 2019. Foto: Hans Berggren

Efter ett års coviduppehåll är det äntligen dags för Laponia Triathlons femårsjubileum. Tävlingen är världens nordligaste triathlon över ironmandistans och anses som ett enormt kraftprov, inte minst för att den oftast avgörs under iskalla förhållanden. I år är dock tävlingen hetare än någonsin. Intresset för tävlingen är mycket stort och väderprognoserna lovar värme, såväl i vatten som i luften.

- För deltagarna är utmaningen, förutom distansen, att uthärda de extrema väderförhållandena. Håller väderprognosen i sig kommer många deltagare att bli besvikna skojar tävlingsledaren Robert Johansson.

En triathlon över ironmandistans innebär simning i 3.860 meter, 180 km cykling och 42 km löpning, en extrem utmaning för de flesta. Deltagarna i Laponia Triathlon ska dessutom ta sig an utmaningen mitt i natten ovan polcirkeln. Det kan innebära fantastiska vyer i midnattssol men också kylslaget fjällväder, iskallt vatten under simningen och inte minst det tuffa avslutande maratonloppet upp till Dundrets topp.

54 deltagare från fem länder kommer till start i år. Antalet startande är högre än de senaste åren medan andelen utländska deltagare är något lägre. Robert Johansson som är tävlingsledare är nöjd med deltagarantalet.

-Vår utgångspunkt har varit att genomföra ett arrangemang som inte ska skapa risk för ökad smittspridning i samhället, därför har vi satt taket för antalet deltagare på denna nivå. Dessutom finns det fortfarande många länder med hårda restriktioner för resande och det påverkar självklart möjligheterna för utländska idrottare att delta i Laponia Triathlon.

Vädret är en av de stora utmaningarna deltagarna utsätter sig för i Laponia Triathlon. Den senaste upplagan 2019 var extremt tuff med vattentemperaturer under 15 grader, storm, regn och nollgradig lufttemperatur. Den senaste tidens tropiska hetta i Gällivare ger helt andra förutsättningar.

- En vecka innan tävlingarna har vi en vattentemperatur på 20 grader i Vassaraträsk, med tanke på fortsatt värme i prognoserna så kommer vi nog att kunna erbjuda mycket fina förhållanden för simning säger Robert Johansson.

Laponia Triathlon startar i Sandviken Gällivare vid midnatt fredagen den 9 juli, första målgång beräknas ca 09:30 lördagen den 10 juli.

Förutom tävlingen över ironmandistans avgörs en triathlon över sprintdistans på torsdag kväll i centrala Gällivare.

För mer information: www.laponiatriathlon.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-03-30
Publicerad:
2021-07-05