Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 05 maj 2021

Höjd kompetens och ökad arbetsglädje

Cleves Niyondagara

Efter att ha arbetat åtta år inom äldreomsorgen i Gällivare kommun, utbildar sig Cleves Niyondagara till undersköterska med ekonomiskt stöd av arbetsgivaren.
- Jag älskar verkligen mitt jobb och att få göra skillnad i vardagen för den äldre generationen som jag håller nära mitt hjärta. De äldre förtjänar det bästa. Att ha fått möjligheten av min arbetsgivare att få betalt för att studera har stor betydelse för mig personligen, men ger mig också större kompetens i mitt dagliga arbete, berättar han.

Förra året inledde Gällivare Kommun äldreomsorgsatsningar med medel som regeringen skjutit till i syfte att höja kompetensen och göra äldreomsorgen mer attraktiv som arbetsplats. Något som under år 2020 gett åtta tillsvidareanställda äldreomsorgsmedarbetare utan riktad utbildning, möjlighet att plugga till vårdbiträde eller undersköterska. De får genom satsningen en heltidslön samtidigt som de arbetar halvtid inom äldreomsorgen och sedan studerar 50 procent vid Lapplands lärcentra.
- Det har stor betydelse för mig som privatperson, både ekonomiskt då den betalda utbildningen gör att jag slipper oroa mig för pengar, men det gör även att jag med lätthet kan prioritera att plugga och göra det på dagtid. Vilket underlättar mycket. Mestadels sker studierna på distans via zoom och genom självstudier, säger Cleves.

Satsningen som påbörjades förra året kommer pågå fram till år 2022 och så länge kommunen fortsätter få de riktade stadsbidragen. Vilket gör det möjligt för fler medarbetare inom äldreomsorgen att utbilda sig på betald studietid.
- Det är en jättebra satsning för det behövs ännu mer kompetens och de äldre förtjänar verkligen att prioriteras högt. Utbildningen ger mig som omsorgsgivare större insikt i vad som är viktigt i min omvårdnad och för de äldre. Det är även viktigt att få uppskattning och känna att arbetsgivaren satsar på sina medarbetare, speciellt detta svåra år med Corona som varit extra tufft för alla, säger han.

Att arbeta inom äldreomsorgen och utbilda sig inom området är verkligen något som Cleves Niyondagara kan rekommendera andra, som vill göra skillnad för människor.
- Min arbetsplats känns som mitt andra hem, jag trivs så bra med arbetsvardagen och människorna som finns i den. Målet är alltid att ge ett fint bemötande och kvalificerad vård åt dom gamla och den här chansen till utbildning gör att jag kan göra ännu bättre insatser. Att arbetsgivaren satsar på medarbetarna och de äldres omvårdnad höjer arbetsglädjen ännu mer, säger Cleves som räknar med att vara klar med utbildningen om cirka ett år.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-03-30
Publicerad:
2021-05-05