Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 23 apr 2021

Miljoninvestering för miljön

väghyvel

Per-Erik Suorra, Kurt-Lennart Johansson Vaaranpelto och Tobias Öjertun

Sommaren må stå för dörren men snart är vintern här. Och då kan alla Gällivarebor glädja sig åt att kommunen nu har en splitterny väghyvel. Kanske inte alla kan glädja sig lika mycket som hyvelförarna själva.

- Det blir ju givetvis roligare att jobba, säger hyvelföraren Kurt-Lennart Johansson Vaaranpelto.

Det går inte att missta sig på yrkesstoltheten eller stoltheten över den nya väghyveln hos de som faktiskt ska arbeta med den.

Drygt fem miljoner har maskinen kostat men frågar du Kurt-Lennart och hans kollega Tobias Öjertun är det väl använda pengar.

- Det blir ju färre driftstopp och det gynnar ju såklart allmänheten, säger Tobias.

Hyveln är också avsevärt tystare än den gamla vilket också är bra för medborgarna men kanske mest för förarna som har maskinljudet som en del av sin arbetsmiljö.

De har varit högst inblandade i kravspecifikationen vid inköpet och sett till att hyveln är modern med bra förarmiljö men utan lull-lull som inte behövs i Gällivare.

Och naturligtvis har miljötänket varit viktigt med AD Blue-teknik och modern avgasrening.

- Och verkstad och service på orten var vi benhårda med. Annars kan det bli långa driftstopp, säger Tobias.

Den förra maskinen var från 2007 och hade gjort sitt om du frågar förarna.

- Det finns inga mjuka timmar för en väghyvel. Det blev mycket driftstopp.

Hela avdelningen glädjer sig åt nyinköpet. Det har oftast handlat om begagnat när gatuavdelningen skaffat nytt. Inte så den här gången.

- Det är kul att det satsas på gatuavdelningen. Det är ju politikerna som tagit beslutet och det skickar en positiv signal till oss, säger Per-Erik Suorra, enhetschef på Gata/Avfall.

Och förarna försvarar köpet med en gammal slogan från kommunens marknadsföring.

- Ska vi vara en Arktisk stad i Världsklass då ska också snöröjningen vara i väldsklass och nu har vi alla fall väghyveln för jobbet, säger Kurt-Lennart.

Enhetschefen Per-Erik Suorra har också ett annat skäl att glädja sig.

- Jag håller på att rekrytera en ny hyvelförare och det kommer bli mycket lättare nu när jag kan erbjuda den här att arbeta med, säger han.

Och det är ju inte bara till snöröjning den används, i sommar finns det gott om grusvägar att hyvla så snart kan den gula maskinen skådas på en jämnare väg nära dig.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-16
Publicerad:
2021-04-23