Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 19 apr 2021

Fler barn i backen med Biski

Biski

Linus Niva, Janne Pemberton, Carola Johansson, Ida Karlsson, Johan Söderlind och Nadia Hill

Att vara funktionshindrad sätter stopp för många aktiviteter. Men i Gällivare är det inget hinder längre om man vill ge sig ut i skidbacken. Allt tack vare Biski och en idé från Ungdomsenheten.

Gällivares gnistrande vinterliv är en självklarhet för många invånare. Det man kanske inte tänker på är att snö är ett stort hinder för de med fysik funktionsnedsättning.
Ungdomsenheten försöker lägga mycket aktiviteter utomhus men såg att de med funktionsvarianter glömdes bort och blev innesittande under vintrarna.

- Det får inte hända och vi jobbar hårt med att utveckla vår verksamhet till att bli mer inkluderande, säger Ida Karlsson på Ungdomsenheten.

Biski

Biski gör det möjligt för funktionshindrade att åka alpint så Ida Karlsson och hennes kollegor ansökte om att utbilda sig till Biskiförare vilket förvaltningen gav klartecken till.

- Egentligen borde det redan vara en självklarhet med Dundret inpå husknuten, men bättre sent än aldrig. Vi såg också att det behövs samarbeten så vi kontaktade Dundret, och de var på!

Instruktörerna Carola Johansson och Johan Söderlind från Funkisalpint kom upp i mitten på mars och utbildade två från Ungdomsenheten, en personal från Dundret och en åkare från Kiruna till Biskiförare. Det innebär att den alpina världen har öppnat sig för de som tidigare varit tvungna att se på eller stanna hemma. Ungdomsenheten har också informerat skolorna om den här nya möjligheten för till exempel friluftsdagar. Enligt diskrimineringslagen ska alla kunna delta i aktiviteter och i och med tillgången till Biski har Gällivare tagit ett stort kliv mot det.

- Om vi så bara kan hjälpa ett barn så är det värt allt, säger en nöjd Ida Karlsson.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-16
Publicerad:
2021-04-19