Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 09 apr 2021

Tips för att minska smittspridning vid arbetsplatser

Gällivare

Smittspridning sker på arbetsplatser, enligt Region Norrbotten. För att du som företagare ska kunna förebygga smittspridning i er verksamhet ger Gällivare kommunens miljöinspektörer några snabba tips.

Kommunen arbetar nu med att ta fram en checklista, som kan vara till användning för företag. Denna publiceras nästa vecka.

Funderar du som företag på vad du kan göra för att minska smittspridningen på din arbetsplats? Här har vi samlat några generella tips som kan tillämpas, kom dock ihåg att det alltid är de egna förutsättningar på plats som avgörande i utformningen av lokaler, skapande av rutiner m.m.

Tips för att minska spridning av Covid på din arbetsplats:

  1. Ha tydliga rutiner till personalen och anordna arbete på distans om detta är möjligt.
  2. Anpassa schemat för personal som arbetar på plats så att man har olika lunch/fika tider, i syftet att undvika folksamling på platser med högre risk för trängsel.
  3. Informera om vikten att hålla en god hygien och säkert avstånd från varandra. Smittämnen fastnar lätt på händer och kan spridas vidare, håll därför ett avstånd på 2 meter till andra. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Använd handsprit så fort du har rört i någon yta.
  4. Informera om vikten att stanna hemma vid minsta förkylningssymtom samt om att hosta och nysa i armvecket.
  5. Skyddsutrustning ska användas i de arbetsmoment som framgår i risk-, och konsekvensanalyser.
  6. Skapa utrymme i lokaler där medarbetarna/allmänheten vistas i. Möblera om eller på ett annat sätt anpassa lokalen för att trängsel ska undvikas. Begränsa antalet människor i ett sällskap till det minimala. Folkhälsomyndigheten tillämpar en regel om max 4 personer vid ett och samma bord för tillsyn på serveringsställen.

Nedan finns en exempelbild på hur möbleringen kan anpassas i syfte att undvika trängsel:

bord

För allmänhet:
Vi ser nu en ökad smittspridning av Covid-19 inom Gällivare kommun och därför är det extremt viktigt att alla fortsätter ta sitt ansvar för att undvika bli sjuka och smitta andra.

Här har vi samlat viktig information om vad du kan göra för att minska smittspridning och bidra till att vi gemensamt ska vinna över viruset och kunna någon gång återgå till våra normala liv.

Tips:

  1. Undvik att vistas på platser som är rent av en nöjeskaraktär (exempelvis skidanläggningar, varuhus, badplatser m.m.) Det skapar rätt förutsättningar för att viruset ska spriddas vidare.
  2. Behöver du handla, gör det säkert genom att exempelvis beställa online eller handla på tider då det är mindre personer inne i butiken. Fler matkedjor erbjuder möjlighet att beställa matkassar som butiken plockar åt dig, så slipper man trängas med andra.
  3. Undvik att handla med barn som klarar av att vänta utanför.
  4. Undvik att utföra dina personliga ärenden såsom hämta ut paket eller gå till banken under rusningstid (kl. 14–18)
Undvik affisch


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-19
Publicerad:
2021-04-09