Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 09 apr 2021

Låt oss prata om det allra viktigaste - om oss i Gällivare

Kommunalråden

Henrik Ölvebo, Birgitta Larsson och Jeanette Wäppling.

Gällivare blir först i världen när LKAB nu satsar 400 miljarder på en grön omställning av gruv- och stålindustrin, ytterligare 10 miljarder satsas i Hybrit projektet. Totalt beräknas investeringarna ge cirka 3000 jobb under en period på 15 år. Därefter hundratals i driften samt flera i nya branscher kopplat till satsningarna. Det är svindlande siffror som kan vara svår att greppa. Låt oss i stället prata om det som är greppbart, vad detta betyder för oss alla och för platsen Gällivare.

Gällivare kommer stå i centrum för den gröna omställningen i världen. Vi blir platsen som banar väg för en bättre värld, för oss och för våra barn och barnbarn. Det betyder att varje Gällivarebo nu ska sträcka på sig och känna stolthet för det här är en resa som vi kommer att göra tillsammans. Det öppnar möjligheter för oss alla. För dig och för mig. Det är nu våra gemensamma krafter behövs.

Denna storskaliga satsning ger en framtidsanda utan motstycke och en långsiktig trygghet, för Gällivare Kommun och för miljön. Rent konkret så innebär det att många nya familjer kommer flytta till Gällivare, arbetstillfällen ökar i takt med nya etableringar av företag och bygget av demonstrationsanläggningarna. Tillsammans ska vi se till att dom också stannar kvar.

Näringslivet och handeln kommer att breddas, stärkas och på sikt blomstra. Landsbygden kommer att växa sig större och starkare och bli en plats där många barnfamiljer väljer att bo.

Vi vet att detta kommer att ge många spin-off effekter, förmodligen fler än vad vi dag kan förutspå. Effekter som kommer att vara bra för både Gällivare och för miljön.

Ett exempel är den stora mängd spillvärme från anläggningarna som vi kommer kunna ta hand om. Värmen skulle exempelvis kunna försörja växthus för odling av grönsaker samt landbaserad fiskodling i mycket stor skala. Vi vet också att ett stort vätgaslager ska byggas. Vi vet inte hur stort det blir men det ska bli störst i världen, enligt Vattenfalls VD Anna Borg. Vi upprepar, störst i världen!

Vätgas beskrivs som den smarta energin, en del säger den nya oljan. Vätgasen beskrivs vara lösningen på våra utsläppsproblem eftersom vätgas bara ger i från sig vatten. Vätgas ska kunna driva allt från bilar till båtar, tåg, flygplan, och hus.

Vi kan ju bara fantisera om vilka dörrar detta kan öppna och vilka effekter det kan ge. För både Gällivare och för miljön.

Gällivare kommun ska möjliggöra denna storskaliga satsning. Våra viktigaste punkter är nu att bereda plats för fler bostäder, för de som bor här och för de som flyttar hit. Mark för industri, vindkraft och vätgas kommer att behövas. Vi behöver alla samverka för att möjliggöra de tillstånd som krävs för satsningarna i Gällivare kommun.

Vi ska verka tillsammans. Och vi ska jobba för att marknadsföra och stärka platsen Gällivare så vi kan locka hit nya familjer, nya företagsetablerare och arbetstagare, även fler turister och upplevare. Vårt Gällivare, med gnistrande vintrar, ljusa sommarnätter, norrsken och midnattssol. Vi har tio minuter till allt. Vi har en väl utbyggd barnomsorg, ett brett föreningsliv, sjukhus och ett varierande kulturutbud. Vi har dessutom världsarvet Lapponia och Dundret med arktiska äventyr året runt.

Vi har även invigt Kunskapshuset som fått nationell och internationell uppmärksamhet på grund av dess unika design som tar avstamp i vår samiska kultur. Vi har en nybyggd Friidrottsarena och en toppmodern is och evenemangsarena.

Vi håller på att bygga en helt ny Ridanläggning och snart påbörjas bygget av Multiaktivitetshuset som blir Sveriges största trähus, designat av den världskända arkitekten Michael Green. Vi bygger tillsammans det attraktiva samhället.

Men, det viktigaste, det som är och gör Gällivare är du och jag. Vi är alla en del av platsen och vi ska vara stolta ambassadörer som går i spetsen för denna resa. Så låt oss visa världen det vi redan vet.

Tillsammans ska vi bygga vårt Gällivare.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-03-30
Publicerad:
2021-04-09