Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 24 mar 2021

Det är i Gällivare det händer!

kommunalråden

Gällivare får världens första anläggning för fossilfri järnsvamp, industrins gröna omställning. En satsning på över 10 miljarder och ett 1000-tals arbetstillfällen kommer till Gällivare.
- Detta är fantastiskt, nu börjar en ny resa, säger Birgitta Larsson (s).

Var placeringen av Hybrit skulle bli har varit oklart fram till idag. Gällivare blir nu centrum globalt för den gröna omställningen av stålindustrin. En fantastisk nyhet för hela orten som kommer att ge ett flertal synergieffekter.
- Otroligt glädjande. Vi har jobbat hårt med att visa att Gällivare är platsen för en etablering. Att få vara mittpunkten i industrins gröna omställning är otroligt spännande, säger Henrik Ölvebo (mp).

För Gällivare innebär detta otrolig potential med etableringen som öppnar upp fler möjligheter inom andra områden. Vätgas och livsmedelsproduktion är bara några exempel, säger Ölvebo.

- Så fantastiskt roligt! Hurra!!!! En historisk satsning på global omställning sker i Gällivare. Det ger jobb, utveckling, framtidstro, möjlighet att etablera nya branscher, forskning och högre utbildning, säger Jeanette Wäppling (v).

Grön omställning
Demonstrationsanläggningen som är kostnadsberäknad till 20 miljarder kronor är en gemensam satsning av LKAB, SSAB och Vattenfall. I byggskedet kommer fler än 1000 årsarbeten att skapas och när anläggningen tas i drift 2026 med LKAB som huvudman kommer den att stadigvarande sysselsätta 150-200 personer. Hybrit kan komma att sänka koldioxidutsläppen i Sverige med 10 procent när den fullskaliga implementeringen är klar.

- Nu börjar resan med den gröna omställningen att tillverka fossilfritt stål. Detta kommer att skapa många nya arbetstillfällen och även ge synergieffekter till närliggande kommuner och hela Norrbotten, säger Birgitta Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Gällivare.

Gällivare kommun är idag halvvägs in i samhällsomvandlingen med en organisation som snabbt kan växla upp.
- Vi kommer fortsätta att jobba intensivt med planeringsarbetet och ser fram emot att i ännu större omfattning kroka arm med LKAB för att tillsammans anta de utmaningar som väntar, säger Monica Flodström, kommundirektör vid Gällivare kommun.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-03-30
Publicerad:
2021-03-24