Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 18 mar 2021

Prins Daniel med stort intresse för samhällsomvandlingen

Birgitta, prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Birgitta Larsson, prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Hovet inviterade Gällivare kommun till en digital videokonferens för att få en återblick i arbetet med Covid-19. Samtalet gick sedan över till samhällsomvandlingen där prins Daniel visade stort intresse.
- Det är betydelsefullt att kunna få delge allt de goda arbete som görs i kommunen, från hantering av pandemin till handläggning av nya tomter, säger kommunalrådet Birgitta Larsson (s) som deltog på mötet med prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Ett 20 minuter långt möte var inbokat med hovet för att prata om Covidläget i Gällivare och kommunens arbete kring detta. Som det flesta Gällevarebor vet hade kommunen en våg av Covid-19 i april som främst drabbade äldre i de kommunala boendena. I början av sommaren drabbades Gällivare av en stor samhällspridning som bara på några veckor gick ner. Birgitta Larsson (S) berättar för hovet om socialförvaltningens goda arbete, om en transparensen i kommunens kriskommunikation och ytterligare en framgångsfaktor som var det stora engagemanget ute i samhället, från så väl näringslivet till medborgarna.

- Det är bara tillsammans man kan få ner en smittspridning och det lyckades vi med, säger Birgitta Larsson, till prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Samtalet med hovet gick senare vidare med en fråga om kommunen håller tidsplanen i samhällsomvandlingen och Birgitta kunde berätta att på flera områden går samhällsflytten fortare än beräknat. Kunskapshuset har fått tre fina nomineringar, på Is och evenemangsarenen pågår det nu aktivitet, så även friidrottsarenan. LKAB stora satsning som de beskriver som "den största industriella satsningen i Svensk historia" kom upp. En satsning som ger utmaningar till kommunen som främst rör nya bostäder och bostadsområden. Satsningen kommer även att medföra ett stort inflöde till kommunen och därmed även utmaningar med kompetensförsörjning.

Prins Daniel var väldigt engagerad i sina frågor och sa att de önskade komma hit och besöka oss, det ser vi så klart fram emot, säger Birgitta Larsson (s).

Kommunens låga arbetslöshet, enkelheten att ta sig till Gällivare och den stora attraktionen Dundret nämndes i samtalet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-03-30
Publicerad:
2021-03-18