Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 23 nov 2020

LKAB:s storsatsning - historisk dag för Gällivare

Monica, Jeanette, Henrik och Birgitta

Monica Flodström, kommundirektör, Jeanette Wäppling (V), kommunalråd, Henrik Ölvebo (MP), kommunstyrelsens ordförande och Birgitta Larsson (S), kommunalråd.

Gällivare kommun står i centrum när LKAB idag presenterar den största satsningen i bolagets historia. Gällivare blir den första platsen i världen där man producerar koldioxidfri järnsvamp. Investeringen innebär upp till 3 000 nya arbetstillfällen under en 20 års period.

- Världens blickar kommer att riktas mot Gällivare, vi tryggar vår framtid och går i spetsen av klimatomställningen, säger Henrik Ölvebo (MP), kommunstyrelsens ordförande i Gällivare kommun.

Den största omställningen i LKAB kan enligt bolaget bli Sveriges största industriinvestering. En ny världsstandard för gruvbrytningen väntas genom att LKAB kommer att producera koldioxidfri järnsvamp med vätgasteknik. Detta är den största insatsen som Sverige kan göra för att minska de globala utsläppen, enligt bolaget. Gällivare kommer vara platsen för världens framtid.

- Det är en stor dag för Gällivare. Denna nyhet betyder arbetstillfällen över lång tid framöver, som ger framtidstro. Vi kommer behöva mycket arbetskraft för byggande av bostäder, fler restauranger, butiker, mer kulturliv och på sikt kommer det även att betyda mer arbetskraft inom förskola, skola och omsorg, säger Birgitta Larsson (S), kommunalråd.

Tre nya järnsvampsanläggningar kommer att placeras i Gällivare. Redan år 2029 ska första järnsvampsanläggning vara i produktion i kommunen, det andra under år 2033 och det tredje år 2038. Enligt LKAB kommer detta innebära cirka 3 000 nya arbetstillfällen under en period om 20 år, och här tillkommer behov av arbetskraft till byggnationer av hus, butiker och andra verksamheter.

- Vi har mark och goda rutiner för snabba byggprocesser, men det här innebär att vi kommer att växla upp ytterligare. Vi fortsätter vårt samarbete med LKAB. Visst är detta stora utmaningar för oss, det betyder definitivt många nya satsningar, säger Monica Flodström, kommundirektör i Gällivare kommun.

400 miljarder är satsningen för den planerade omställningen och enligt Göran Persson, LKAB:s styrelseordförande, kommer bolaget att klara finansiering med egna resurser vilket innebär att pengarna ska stanna kvar i bolaget och därmed i Malmfälten.

- Det kräver utmaningar för oss som kommun och vi är redo! Vi har stor erfarenhet och kompetens i och med den pågående samhällsomvandlingen här i Gällivare. Vi kan idag erbjuda bra barnomsorg, bra utbildning, vi har Dundret, nya sport- och fritidsanläggningar som tilltalar en hel familj. Inom några år har vi också Multiaktivitetshuset. Vi kommer att fortsätta bygga vårt attraktiva samhälle och hälsar nya invånare välkomna, säger Jeanette Wäppling (V), kommunalråd.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-13
Publicerad:
2020-11-23