Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 16 jun 2020

Byggstart av ett nytt multiaktivitetshus i Gällivare

Jerker Johanson, Örjan Matti, Magnus Johansson, Jeanette Wäppling och Henrik Ölvebo.

Jerker Johanson, kulturen Gällivare kommun, intervjuar Örjan Matti, Magnus Johansson, Jeanette Wäppling och Henrik Ölvebo.

En helt ny samlingsplats som ska inrymma sport, kultur och fritid kommer att växa fram de kommande åren i Gällivare. Multiaktivitetshuset kommer att ha utrymmen för bland annat idrott, simhall med äventyrsbad, bio, bibliotek, musik och en fritidsgård och mycket mer. Stort fokus har legat på flexibilitet för att kunna anpassa hallar och salar till stora och små evenemang. Det kommer också att finnas plats för en mindre restaurang eller café.

- En viktig milstolpe i samhällsomvandlingen och för Gällivares utveckling. En modern och på många sätt unik byggnad och mötesplats där vi samlar kultur, idrott, ungdomsgård, äventyrsbad och bad i ett 24 000 m2 stort trähus, säger Henrik Ölvebo (MP), ordförande kommunstyrelsen.

- Det känns otroligt kul att vi nu står inför byggstart av detta aktivitetshus för alla. Kultur, fritidsaktiviteter över generationsgränser kan mötas i detta fantastiska hus vilket ökar attraktiviteten i vårt samhälle, säger Jeanette Wäppling (V), 2:a vice ordförande kommunstyrelsen.

- Det kommer att bli en fantastiskt unik byggnad och fungera som själva motorn för ett attraktivt samhälle att bo och leva i. En mötesplats och byggnad att vara stolta över, säger Magnus Johansson (S), ledamot kommunstyrelsen.

Gällivare kommun har anlitat Tyréns AB för projekt- och byggledning. Projektledaren Örjan Matti berättar om vad som utmärker byggnationen.

- Under mark och upp till marknivå består byggnaden av betong men ovanför det blir byggnaden huvudsakligen byggd i trä. Det är ett medvetet val av Gällivare kommun för att dels minska miljöpåverkan men också för att ge byggnaden ett visst arkitektoniskt uttryck. Målet är att huset ska uppfylla miljöbyggnad* silver, säger Örjan Matti och fortsätter:

- Det är en utmaning att bygga ett hus med så många olika funktioner, till exempel ett badhus med hög luftfuktighet. Man ska vara ödmjuk inför komplexiteten. Jag tror att gällivareborna kan se framemot ett hus som tillför mycket till centrumlivet och det blir en mötesplats för alla, avslutar Örjan.

Multiaktivitetshuset finansieras av LKAB då de på grund av den pågående samhällsomvandlingen ersätter byggnader som exempelvis sporthall och simhall som måste rivas i Malmberget. Bygget beräknas vara klart 2023.

*Miljöbyggnad är en svensk miljöcertifiering som ger bra miljöer att leva, arbeta och leka i. Genom noggrann kontroll av huset med sexton olika indikatorer för energianvändning, innemiljö och material säkerställer Miljöbyggnad att byggnaden du vistas i är bra för dig och för miljön. Källa: Sweden Green Building Council


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-13
Publicerad:
2020-06-16