Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 14 maj 2020

Kultur- och eldsjälsstipendiater

Miriam Vikman

Miriam Vikman är årets kulturstipendiat.

Ungdom-, fritid- och kulturutskottet har den 8 maj beslutat att årets kulturstipendiat är konstnären Miriam Vikman. Miriam är född 1988 i Koskullskulle, bosatt i Gällivare och har ateljé i Malmberget sedan september 2015. Miriam har en gedigen utbildning från olika konstskolor och har deltagit i flertalet utställningar men också haft egna s.k. separatutställningar.

Motiveringen lyder enligt följande:

Miriam är en mycket aktiv konstnär med en bred kunskap och lång erfarenhet trots sin ålder.

Hon experimenterar med olika material och intresset för samhällsomvandlingen speglar hennes motiv.

Miriam har fått många utmärkelser och visar att det bara är början till en fortsatt lång karriär för att lyfta kommunen som inspirationskälla. Hennes mod att våga uttrycka sina åsikter oavsett om det finns glädje eller sorg gör henne till en mycket spännande konstnär med stor potential att skapa många intressanta verk och utställningar i framtiden.

- Jag blev glad och tacksam och lite förvånad men tänkte att det är roligt att bli sedd i min egen kommun. Det här betyder att jag får loss tid och när pandemin är över kan jag åka till Stockholm och hämta originalritningar från Malmbergets bebyggelse, utifrån dem kan jag skapa ny konst. Ritningarna blir sedan kvar för att ingå i dokumentation av Malmberget, säger Miriam.

Eldsjälsstipendiet


Ungdom-, fritid- och kulturutskottet har den 8 maj beslutat att Ellen Lundgren - Finska Klubben m.fl. organisationer och aktiviteter hon deltar i är årets eldsjälsstipendiat.

Motiveringen lyder enligt följande:

Ellens stora och fantastiska engagemang i många föreningar och andra tillfällen gör henne till en person som varenda förening och sammanhang både behöver och vill ha. Hennes stora hjärta, där alla får vara med och ta sin plats, hennes förmåga att utveckla idéer, organisera aktiviteter, dra in resurser och mycket mer, gör Ellen till den värdiga eldsjälsstipendiat hon är.

Ellen Lundgren

- Det betyder fantastiskt mycket. Mina medhjälpare i olika föreningar ska dela det här med mig. Utan dem är jag ingenting. Man kan inte vänta att någon annan ska göra något och jag har aldrig varit rädd att misslyckas. Av misstag blir man starkare, säger Ellen.

Foto: Michael Renström

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-13
Publicerad:
2020-05-14