Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 05 feb 2020

Isabella Lövin besöker Gällivare

Isabella Lövin

Isabella Lövin besöker Gällivare. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin besöker Gällivare under torsdag 6 februari. Ministern kommer att träffa kommunledningen och göra ett antal studiebesök runt om i samhället.

En stor del av besöket fokuserar på samhällsomvandlingen där Isabella Lövin bland annat kommer att få en rundtur i Malmberget och se gropen som delar samhället i två delar. Sedan fokuserar besöket på nya områden samt de kultur- och miljövärden som bevaras. Ministern får också en inblick i de nybyggnationer som pågår och är på gång. Gällivare får en ny mötesplats för kultur, idrott som innehåller allt från simhall med äventyrsbad, bibliotek och sporthallar. Det så kallade multiaktivitetshuset blir en träbyggnad på ca 23 000m2 och placeras mitt i centrala Gällivare.

Turen går vidare till pågående byggprojekt som har kommit en bra bit på väg. Det handlar om Kunskapshuset som blir Gällivares nya gymnasieskola och skola för vuxnas lärande och is- och evenemangsarenan som blir en av Sveriges mest energieffektiva arenor.

- Roligt att få besök av vice statsministern och få möjlighet att visa henne allt positivt som är på gång i Gällivare kommun, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling.

Samernas nationaldag

Med anledning av samernas nationaldag besöker ministern Gällivare museum kl. 11.15 där sameskolan uppträder.

Under besöket fördjupar man sig även inom REborn-projektet som handlar om att återställa lekmiljöer för fisk som tidigare förstörts på grund av flottning.

- Det känns otroligt roligt att Isabella kommer på besök till Gällivare. Det händer otroligt mycket i Gällivare och Norrbotten. Ser fram emot att diskutera samhällsomvandling, vatten och fiskmiljö, och inte minst vilka utmaningar och möjligheter vi har som kommun och län, säger Henrik Ölvebo, kommunalråd.

- Den 6 februari gästas Gällivare kommun av vice statsminister Isabella Lövin. Under dagen kommer hon att ta del av det pågående arbetet med samhällsomvandlingen samt besöka Gällivare museum där samernas nationaldag firas, säger Birgitta Larsson, kommunalråd.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-13
Publicerad:
2020-02-05