Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 30 okt 2019

Dundret – alpin världsklass

Birgitta Larsson, Mats Pettersson, Tobias Larsson, Tobias Fellman, Anders Sundqvist och Jeanette Wäppling

Fr.v: Birgitta Larsson, Mats Pettersson, Tobias Larsson, Tobias Fellman, Anders Sundqvist och Jeanette Wäppling. Foto: Michael Renström

Tisdag 29 oktober fick Dundret besök av Svenska Skidförbundets alpina verksamhet. Anders Sundqvist/nationell chef och Tobias Fellman/rikstränare träffade kommunalråden Jeanette Wäppling och Birgitta Larsson tillsammans med Tobias Larsson, Dundrets verksamhetschef och Mats Pettersson, kommundirektör och vd för Dundret Gällivare Fjällanläggning AB.

- Vi har haft ett bra stöd och stort engagemang från skidförbundet genom hela förvärvsprocessen och det blev riktigt tydligt hur viktigt Dundret är för den alpina verksamheten i Sveriges säger Jeanette Wäppling.

Två landslag är redan inbokade på träning på Dundret, som var först i Norrbotten med pistade backar i år. Den 7 november kommer Mats Olsson och de övriga världscupåkarna i storslalom och tränar i Fjällbranten och veckan före kommer Juniorlandslaget.

- Nästa år är Europacupen bokad på Dundret den 29-30 november. När vi tillsammans med föreningarna i Gällivare och Norrbotten har genomfört den sätter bara fantasin gränser för vilka tävlingar vi kommer att ha här i framtiden, tillägger Birgitta Larsson.

Vid mötet diskuterades utvecklingen av Dundret, där kommunen presenterade sina idéer och förbundet sina tankar kring förslagen. Vi fick med oss värdefulla tips för det fortsatta arbetet, säger Mats Pettersson och fortsätter; Dundret är ett fjäll med potential att vara en alpin anläggning i världsklass, det är viktigt i det framtida utvecklingsarbetet så att de satsningar vi gör tillsammans stödjer en helhet som gör att fjället växer i attraktivitet året runt.

Kommunens inriktning och vilja stämmer väl med förbundets fokus på att få fler på snö och skidåkningens hälsofrämjande betydelse. Skidförbundets vision är ”Bäst i världen - Alla på snö” och kommunens ”En arktisk småstad i världsklass”. Från Svenska Skidförbundet kan vi stödja föreningar, skola och förskola med utbildningar och inspiration till exempel, säger Tobias Fellman.

Dundret är en oerhört viktig anläggning. Det finns inga garantier men sköts fjället bra och det finns snö så är förutsättningarna goda för att mer och mer alpin verksamhet förläggs hit, säger Anders Sundqvist och fortsätter; det var ett bra besök och det känns som att Gällivare är på rätt väg med kommunen som ägare och duktiga medarbetare som engagerar sig på Dundret.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-12
Publicerad:
2019-10-30