Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 24 okt 2019

Cologna kör Gällivarepremiären

Dario Cologna

Fyrfaldiga OS-guldmedaljören Dario Cologna är klar för start i Gällivarepremiären 22-24 november!

Cologna och det Schweiziska laget kommer att finslipa formen inför världscupstarten med ett läger i Gällivare och få ett första kvitto på formen i den officiella svenska säsongspremiären.

- Vi har varit i Gällivare många gånger, där vet vi att vi alltid får riktigt bra träningsförhållanden och en tävling med bra konkurrens och det värdesätter vi högt, säger tränaren Ivan Hudac.

Med bara fyra veckor kvar till säsongspremiären riktas skidfolkets blickar nu mot Gällivare och vinterns första riktiga kraftmätning. Förutom hela den svenska skideliten kommer ett flertal andra länder att ansluta för att göra en sista finslipning av formen i Gällivare inför starten på världscupen i finska Ruka sista helgen i november.

Sedan tidigare är det klart att både det polska herr- och damlaget kommer till Gällivare och nu aviserar det Schweziska laget med Dario Cologna i spetsen att de också kommer att köra Gällivarepremiären.

33-årige Colognoa är en av de riktiga veteranerna i skidcirkusen med sina fyra OS-guld och lika många totalsegrar i världscupen och Tour de Ski, men fortfarande lika hungrig.

- Dario och alla andra i laget ser verkligen fram emot att komma till Gällivare, här laddade vi upp inför senaste OS och det var mycket lyckat. Dario har fortfarande en mycket stark motivation för att vara med i toppen av världseliten och fightas, målet är inriktat mot OS 2022 i Peking, säger Ivan Hudac.

Vintern har gjort ett tidigt intåg i Gällivare, redan 20 oktober öppnades sju kilometer spår på natursnö och det är bäddat för riktigt bra förhållanden till premiären. Snölagret där mer än 20 000 kubikmeter snö finns är en garanti för eventuella blidväder i november inte ska orsaka några problem utan tävlingen kan köras på den tuffa världscup-femman.

Inför premiären har även en ombyggnation av sprintbanan skett, en befintlig backe har höjts med två meter på krönet och klassas nu som A-backe. Målsättningen är att den klassiska sprinttävlingen inte ska gå att vinna på blanka skidor.

- Vi har en mycket högt ställd målbild för premiären där vi ska erbjuda riktigt bra spår och tävlingar av hög internationell klass. Det känns som att vi ligger mycket bra i fas med planeringen och det är jättekul att stjärnåkare som Cologna väljer att komma hit för att öppna säsongen, han är mycket populär hos skidpubliken, säger tävlingsledaren Leif Johansson.

Gällivarepremiären inleds 22 november med tävlingar i skate, herrseniorerna kör 15 km och damerna 10. Även juniorerna får chansen att tävla redan första dagen men på lite kortare distanser, 10 respektive 5 km.

Sedan väntar klassiska lopp 15/10 km på lördag och helgen avslutas med klassisk sprint. Alla tre tävlingsdagar direktsänds i SVT.

Allt om Gällivarepremiären på SportEvent Gällivares webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-13
Publicerad:
2019-10-24