Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 18 okt 2019

Samhällsomvandlingstur för kommunens äldre

Anette Andersson och Karin Niva

Anette Andersson, äldreomsorgspedagog och Karin Niva, Karin Niva Event & Support.

De boende på kommunens vård- och omsorgsboenden har erbjudits samhällsomvandlingsturer med Karin Niva Event & Support. För många blev det en känslosam resa som väckte gamla minnen till liv.

- Vid ett tillfälle önskade någon boende att få se samhällsomvandlingen, och vi har lyckats finansiera detta så nu har det blivit verklighet, säger Anette Andersson, äldreomsorgspedagog.

Totalt har det blivit sex turer som anpassats så de som ville skulle kunna följa med.

- Eftersom man använder en HK-buss med få platser blir turen tillgänglig för alla och väldigt personlig. De äldre uppskattade turen mycket. Ord som rolig, spännande och bra beskrev dagen, säger Anette.

Samhällsomvandlingsturen innebar bland annat att Malmberget besöktes och de äldre fick se gamla områden som snart försvinner. Röster från turerna:

”Vad sorgligt och vemodigt, tänk om min pappa hade levt och sett detta. Han var gruvarbetare och vi bodde på Hermelinen.”

”Tänk när vi skulle flytta till Gällivare från Malmberget när jag var ung, då tänkte jag: Fy vilken byhåla, hellre dör jag. Malmberget var ju stan!”

”Roligt att få se samhällsomvandlingen men jobbigt!”

Resan gick vidare till Koskullskulles nya bostadsområde Solbacken och runt i Nya Gällivare och Repisvaara. För många blev det första gången man fick se det nya.

”Men det här är ju som en saga, jag förstår inte, det är som en saga.”

”Vilka fina hus!”


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-12
Publicerad:
2019-10-18