Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 28 aug 2019

Kommunledningen i möte med Näringsdepartementet angående östra Malmberget

gropen

Vy mot östra Malmberget. Foto: Daniel Olausson/Follow the light

Kommunledningen har den 28 augusti 2019 träffat statssekreterare på Näringsdepartementet i Stockholm med ansvar för ägarstyrningen av statliga bolag, däribland LKAB. Syftet med mötet var att framföra de synpunkter som Gällivare kommun har angående situationen i den pågående samhällsomvandlingen med fokus på östra Malmberget.

Från Gällivare kommun deltog kommunalråden Jeanette Wäppling och Birgitta Larsson samt kommunchef Mats Pettersson och samhällsbyggnadschef Lennart Johansson.

- Det är viktigt för oss att säkerställa att ägaren till LKAB har information om de förhållanden som råder och kunskap om det ansvar vi har som kommun inför våra kommunmedborgare, säger Birgitta Larsson, kommunalråd.

- Vi har tidigare träffat alla boende i östra Malmberget och fört en bred dialog om situationen. Det är viktigt att dessa synpunkter blir kända, säger Jeanette Wäppling, kommunalråd.

Huvudbudskapet är att östra Malmberget inte är ett lämpligt område att bo i. Enligt det samarbetsavtal som parterna tecknade 2012 definierades östra Malmberget som ett utvecklingsområde. På grund av LKABs ändrade planer och brytning ändras förutsättningarna för området och endast en liten del av det ursprungliga området blir kvar.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-13
Publicerad:
2019-08-28