Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 27 aug 2019

Gällivare i topp bland Sveriges mest inkluderande kommuner

Gällivare

Gällivare kommun placerar sig på en andraplats bland småstads- och landsbygdskommuner när Dagens Samhälle rankar social hållbarhet.

Undersökningen grundar sig i FN:s Agenda 2030 som samlar 17 globala utvecklingsmål där avsikten är att uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar värld till år 2030. Dagens Samhälle har i denna undersökning rangordnat Sveriges kommuner utifrån tre av de globala målen; ”Minskad fattigdom”, ”Minskad ojämlikhet” och ”Fredliga och inkluderande samhällen”. Gällivare placerar sig som tvåa bland Sveriges småstads- och landsbygdskommuner.

- Fantastiskt roligt att Gällivare hamnar på 2:a plats i mätningen. En minskning av våldsbrotten gör att tryggheten i Gällivare ökat och det i sin tur visar på att vårt systematiska brottsförebyggande arbete ger resultat. Vi ser också att ojämlikheten vad gäller inkomstklyftorna minskar. I Gällivare har vi idag en oerhört låg arbetslöshet. Nästan ingen behöver gå utan sysselsättning. Våra nyanlända kommer snabbt ut i arbete tack vare vår goda arbetsmarknad, säger Birgitta Larsson, kommunalråd.

- Jag känner mig stolt och glad över denna placering som visar att Gällivare kommun är en trygg och inkluderande kommun, säger Jeanette Wäppling, kommunalråd.

Småstads- och landsbygdskommuner
15 bästa

1.Essunga
2.Gällivare
3.Varberg
4.Malå
5.Mora
6.Tjörn
7.Rättvik
8.Piteå
9.Härjedalen
10.Tidaholm
11.Arjeplog
12.Leksand
13.Oskarshamn
14.Götene
15.Borgholm


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-13
Publicerad:
2019-08-27