Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 03 jul 2019

Fortsatt RIG-status för Gällivare

skidor

Fjället Dundret och Hellnerstadion. Foto: Daniel Olausson/Follow the Light

Gällivare får fortsatt förtroende som riksidrottsgymnasium (RIG) för både längdskidor och alpint för nästa period 2020-2023. Det föreslår Riksidrottsförbundet till Skolverket. Ett glädjande besked för vintersportorten Gällivare som satsar, inte minst genom förvärvet av fjället Dundrets skidanläggning som blev klart i dagarna.

Förbundets förslag innebär att Lapplands Gymnasium kan ta in 38 elever i båda skidgrenarna de närmaste fyra åren. I Gällivare går eleverna ett fjärde år för att hinna träna i tillräcklig utsträckning.

- Fantastiskt roligt att Riksidrottsförbundet valt att Gällivare kommer att ha RIG-status i skidor längd och skidor alpint för nästa dimensioneringsperiod 2020-2023. Kommunen kommer att göra allt vi kan för att leva upp till de förväntningar Riksidrottsförbundet har på våra anläggningar samt skapa bästa förutsättningar för skidgymnasiets elever, säger kommunalrådet Birgitta Larsson.

Vintersportort som satsar

Den 1 juli 2019 tog Gällivare kommun över Dundrets skidanläggning genom bolaget Dundret Gällivare Fjällanläggning AB. Förvärvet säkrar upp tillgängligheten och träningsmöjligheter för skidgymnasiet. I nära anslutning ligger Hellnerstadion med längdskidspår i toppklass.

- Känns toppen att Riksidrottsförbundet tagit detta beslut. Vi vet att vi har hög kvalité på vårt skidgymnasium både när det gäller längd och den alpina delen. En viktig del för framtiden av Gällivares skidgymnasium är också att vi nu övertagit Dundretanläggningen vilket vi är mycket glada över, säger Jeanette Wäppling, kommunalråd.

Skolverket ska slutligt fastställa Riksidrottsförbundets förslag i september.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-19
Publicerad:
2019-07-03