Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 01 jul 2019

Nu är Dundret en del av nya Gällivare

Kommunchef och Kommunalråden

Mats Pettersson, kommunchef och kommunalråden Birgitta Larsson, Jeanette Wäppling och Henrik Ölvebo.

Den 1 juli 2019 har Gällivare kommun tagit över Dundret genom bolaget Dundret Gällivare Fjällanläggning AB.

Ett huvudskäl till att kommunen nu köpt Dundret är att trygga den unika tillgång som berget utgör. Inte minst tillgängligheten för alpin friåkning, träning och tävling för Gällivare Sportklubbs barn och ungdomar och Sveriges kanske bästa skidgymnasium har varit viktiga drivkrafter men det finns fler skäl.

Bolaget äger den fastighet som innehåller liftar, backar, husvagnsplatser och bostadsmodulerna vid foten av Dundret i anslutning till parkeringen. Även Fjällstugan, café/restaurang "Peckas Bodega" och delen där Northstar har sin verksamhet ingår. Kommunen har inte köpt Björnfällan och fastigheten med stugbyn och inte heller bergrummet där Boda Borg bland annat har varit.

Dundret är en alpin fjällanläggning i världsklass som i kombination med längdskidspår av yppersta internationella klass på Hellnerstadion skapar en helhet som ska förädlas ytterligare.

Dundrets fjällmiljö är en stark anledning att besöka Gällivare. Dundret är ett av Sveriges mest tillgängliga berg för såväl boende som besökare, det finns potential att stärka dessa fördelar. Dundret är redan sedan tidigare tillgängligt med bara några minuters transport från centrala Gällivare, med utvecklingen av Repisvaara kommer flera tusen personer att bo precis vid foten av fjället.

I ett första skede ska en organisation komma på plats med fokus på att se till att vintersäsongen 2019/2020 blir riktigt bra. Vi är övertygade om att besökarna kommer till Dundret likt ett lemmeltåg när förutsättningarna utvecklas. Parallellt kommer ett arbete med långsiktigt fokus att pågå.

Under den första sommarperioden ber vi om tålamod innan allt är på plats. Det finns ett stort intresse för att hyra säsongsplatser och boka boende i de nya bostäderna i anslutning till foten av Dundret och så fort allt är klart för att sköta uthyrningen på ett bra sätt kommer vi att släppa information.

Vi uppmuntrar alla som har idéer och intresse av att utveckla Dundret att ladda inför hösten då vi kommer att bjuda in till bred dialog och kreativa möten om hur vi på bästa sätt kan utveckla fjället Dundret både på kort och lång sikt.

Fakta om förvärvet


I bolaget ingår fastigheten Dundret 5:4 med bland annat liftar, husvagnscamping, byggnader för café/restauranger, boende, affärsverksamhet och för drift.

Björnfällan, stugbyn och bergrummet ingår inte i förvärvet.

Foto: Yngve Johansson


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-13
Publicerad:
2019-07-01