Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 28 mar 2019

Föräldrastöd i Gällivare - en viktig insats för integrationen!

Hur är det för en nyanländ familj att komma till Gällivare och förstå vilka skyldigheter, rättigheter och möjligheter som finns för en förälder och inte minst för barnen? För kommunens integrationsstrateg Mariann Gustafsson är det en ständigt närvarande frågeställning. Projektet Föräldrastöd i Gällivare är ett sätt att jobba med frågan, något som hon är initiativtagare till.

Gällivare kommun har, tillsammans med Studiefrämjandet och SISU/Norrbottens idrottsförbund, startat projektet Föräldrastöd i Gällivare. En kurs som riktar sig till nyanlända föräldrar och där utbildningsmaterialet bygger på barnkonventionen och betydelsen av ett jämställt föräldraskap ur ett barns perspektiv.

- Vi såg ett behov av att stötta föräldrar, både kvinnor och män, för att stärka relationen och tryggheten inom familjen när man kommer till ett nytt land och en ny kultur, berättar Marianne Gustafsson och fortsätter; barnen är oftast snabbare att lära sig språket och skaffa nya vänner och det är ju bra. Samtidigt är det viktigt att stärka föräldrarnas delaktighet, som i sin tur bidrar till större harmoni i familjen och ökad trivsel i en ny tillvaro. Att lära sig och förstå helt enkelt.

Att på ett tidigt stadium ge nyanlända föräldrar kunskap och praktisk vägledning i hur det är att vara förälder i Sverige ger också en positiv bild av Gällivare. Ett bra samspel med de egna barnen underlättar också integrationen, liksom kontakten med kommunala verksamheter och föreningsliv.

Projektet startade under hösten och dagarna innan jul samlade deltagande familjerna till en träff där många uttryckte sin stora uppskattning.

Mielaab Mussie

- En mycket bra kurs där vi får lära oss lagar och regler som gör det lättare att integreras i samhället. Jag vill lära mig mer om hur det fungerar när våra barn blir större, säger Mielaab Mussie med barnen Mussie och Mielahier på varsitt knä.

Shewit Weldemechael

- Det är jätteviktigt att få information och svar på frågor som jag har. Nu förstår jag mycket bättre hur föräldrarollen fungerar här och får ”svenska” verktyg att jobba med för att uppfostra våra barn på ett bra sätt, säger Shewit Weldemechael.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-13
Publicerad:
2019-03-28