Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 28 mar 2018

Arbete som röstmottagare

Valnämnden söker personal för arbete som röstmottagare

Förtidsröstning

Förtidsröstning pågår under tiden 22/8 - 9/9.
Som röstmottagare vid förtidsröstning ingår att ta emot väljarnas förtidsröster, föra förteckning över väljare, hålla ordning i förtidsröstningslokalen samt i övrigt underlätta för väljarna att kunna förtidsrösta.
Genom valnämndens försorg ordnas utbildning för ändamålet. Valnämnden ersätter röstmottagare vid förtidsröstning med ett arvode per arbetad timme.

För arbete som röstmottagare vid förtidsröstning erhålls en ersättning på 165 kronor per tjänstgjord timme. För deltagande i utbildning erhålls även då timersättning på 165 kronor.

Röstmottagare i vallokal

Arbete i vallokal sker under valsöndagen 9 september
Vallokaler håller öppet för röstmottagande under valdagen söndagen den 9 september. Gällivare har 10 valdistrikt och i varje distrikt finns en vallokal.
Som röstmottagare i vallokal ingår att gå igenom, inom distriktet, avlagda förtidsröster, ta emot väljarnas röster och pricka av i röstlängd. Det ingår också att hålla ordning i vallokalen, underlätta för väljarna att avge sina röster samt att efter det att vallokalen har stängts för röstmottagande genomföra en preliminär rösträkning.

Vallokalerna håller normalt öppet för röstning mellan 08:00 och 20:00 och rösträkning startar efter ordinarie stängning. Bland röstmottagarna i vallokalen har en rollen som ordförande och en rollen som vice ordförande. Ett fast arvode betalas till röstmottagare i vallokal.
För arbete i vallokal ges en fast ersättning för all arbetad tid. Arbete i vallokal sker på söndagen den 9 september och under den dagen blir var person schemalagd så att ledig tid finns under dagen. Efter det att vallokalerna stänger för röstmottagning påbörjas ett arbete med rösträkning där samtliga röstmottagare i valdistriktet ska delta. Valkuverten öppnas, valsedlarna sorteras och räknas, val för val.

Ersättningen som ges är till ledamöter, ordförande och vice ordförande är 2900 kronor
Ordföranden erhåller därutöver ett fast tillägg på 1200 kronor och vice ordförande ett tillägg på 600 kronor.

Antalet röstmottagare kommer att vara fler i de distrikt som har många röstberättigade.
Valnämnden har beslutat att i första hand ska personer som inte kandiderar till uppdrag i kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige eller riksdag få arbeta som röstmottagare.
För att anmäla intresse kan pdf-formulär Pdf, 351.2 kB, öppnas i nytt fönster. fyllas i.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-24
Publicerad:
2018-03-28