Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 05 jul 2017

Laponia triathlon 6-8 juli

Laponia triathlon

Till helgen avgörs Laponia Triathlon i Gällivare. Sommarens kalla väder gör att helgens tävling kommer att bli en extrem utmaning för deltagarna. Tävlingen inleds nämligen med en iskall simning.

-Idag har vi 14,5 grader i Vassaraträsk, vi hoppas att vädergudarna ska ge oss några grader till innan starten natten mot lördag säger Annemari Johansson som är ansvarig för simmomentet i tävlingen.

En triathlon över ironmandistans innebär att man simmar 3.860 meter, cyklar 180 km för att avsluta tävlingen med 42 km löpning. Laponia Triathlon är en av två tävlingar över distansen i Sverige och den nordligaste i världen. Deltagare från 9 nationer kommer till Gällivare för att delta i tävlingen, och de kommer att få ett iskallt välkomnande. På tisdagen var vattentemperaturen 14,5 grader i Vassaraträsk där simmomentet avgörs.

-Sjön är grund så vattentemperaturen påverkas mycket av solen. Under förra veckans soliga dagar hade vi 17 grader i vattnet säger Annemari Johansson, som hoppas att solen återvänder till helgen.

Någon risk för inställd tävling på grund av det kalla vattnet tror inte tävlingsledaren Robert Johansson föreligger. Om vattentemperaturen understiger 15 grader kommer distansen i första hand att förkortas enligt Svenska Triathlonförbundets regler.

Inför årets tävling har man även lagt om simbanan just med tanke på det kalla vattnet och deltagarnas säkerhet. Simningen sker på en trevarvsbana och går upp på land vid varje varvning.

-Det kommer även att ge en mer publikvänlig tävling då man kan följa hela tävlingen från startplatsen i Sandviken berättar han vidare.

Världsarvet Laponia

Tävlingen startar vid midnatt fredagen den 7 juli och efter simningen fortsätter tävlingen in i världsarvet Laponia. Cykelbanan går från Gällivare via Porjus till Ligga Kraftstation där deltagarna vänder och cyklar in mot fjällen för att växla till löpning i Stora Sjöfallet.

Löpningen går efter vägen mot Ritsem till en vändpunkt efter 21 km där löparna vänder och återvänder till målet i Stora Sjöfallet. De första tävlande väntas i mål cirka 09:30 på lördagmorgonen och de sista klockan 16:00.

De 100 startplatserna i tävlingen är sedan lång tid tillbaka fullbokade och att tävlingen avgörs i en unik miljö under extrema förhållanden, tror Robert Johansson, är en avgörande faktor till det stora intresset.

-Jag tror deltagarna blivit besvikna om vattentemperaturen varit 20 grader avslutar han.

Mer information

Robert Johansson, tel 073-801 69 08
Tommy Niva, tel 070-209 61 83

www.laponiatriathlon.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.facebook.com/laponiatriathlon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Nadja Odenhage.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-15
Publicerad:
2017-07-05