Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 19 maj 2017

Norrbottens museum letar arkeologiska fyndigheter i Sandviken

Sandviken

Bilden är hämtad från Bildarkivet och är fotad för många år sedan en varm sommardag på den populära badstranden i Sandviken. Men hur länge har egentligen människor vistats i området? Förundersökningen kan kanske ge svar på det.

Sandviken har länge varit ett populärt bad och rekreationsområde i Gällivare kommun. Under årets alla årstider har området använts för många olika aktiviteter, allt ifrån träning och bad till pimpelfiske, skridsko- och skidåkning. Hur långt tillbaka i tiden som Sandviken använts och bebotts av människor är ännu oklart, men kanske bringas det ytterligare klarhet i det nu när Länsstyrelsen och Norrbottens Museum genomför en förundersökning i området.

Planen är att påbörja förundersökning av den förhistoriska boplatsen som lokaliserats i området kring Sandviken i början av juni. Norrbottens museum som leder undersökningen kommer att arbeta i området under ett par veckor, vilket medför att delar av Sandviken kan komma att behöva stängas av under perioden.

Det var kommunen själva som kontaktade Länsstyrelsen i fjol efter att en entreprenör som anlitats för att röja sly slagit larm om att utrustningen varnat för att det finns ett fornminne i området.

- Andra insatser och aktiviteter har under många år genomfört i Sandviken vilket gjorde att vi tänkte att kontroll har skett i ett tidigare skede, vi blev själva överraskade av det, säger Sven Lundgren som är avdelningschef för Service- och teknikförvaltningen i Gällivare kommun.

Anledningen till att förundersökningen nu genomförs är för att reda på om fornminnet som finns i området åsamkats några skador när kommunen anlagt utegymmet och rustat upp badstranden.

- Tyvärr hade vi i vårt arbete med att förbättra Sandviken redan hunnit genomföra arbete i det aktuella området, säger Sven. Nu hoppas vi att förundersökningen ska kunna visa vilka eventuella skador som finns men även att vi ska få rekommendationer på hur vi ska kunna återställa det, fortsätter han.

I Sandviken har bland annat det nya utegymmet, upprustningen av eldstäderna, en ny brygga och förbättringar av badstranden skett under senaste åren.

- Vi har satsat på att göra Sandviken till ett attraktivt området för Gällivareborna och vi på gång i vårt arbete för att skapa en trivsam miljö som många vill använda, förhoppningsvis kan vi fortsätta med det arbetet efter att utgrävningarna genomförts, men vi får ännu vänta och se, säger Sven.

Mer information om utgrävningen och hur det påverkar allmänhetens tillgång till området uppdateras på kommunens hemsida efterhand.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-14
Publicerad:
2017-05-19