Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 10 maj 2017

Välkommaskolan besöktes av europeiska studenter

UF företaget New North UF

Här berättar UF företaget New North UF hur de tänker kring hållbart mode

Välkommaskolan är med i ett Erasmusprojekt vars syfte är att analysera ungas konsumtion i en globaliserad värld. Projekt har tidigare haft nedslag i andra europeiska städer där de besökt skolorna som ingår i projektet och denna gång var det Gällivare och Välkommaskolan som stod på tur.

Erasmusprojektet European Teenage Consumers in a Globalized World involverar flera europeiska skolor där Gällivares gymnasieskola är en av dem.

- Projektet som går på jämförelsebasis mellan länderna syftar till att ge en analys av hur konsumtion och globalisering påverkar tonåringars självuppfattning, attityder och behov, berättar Rebecca Norrman, projektansvarig Välkommaskolan.

En viktig del i det är att eleverna ska ha ett utbyte av varandra, mötena hålls därför i olika länder. Tidigare har elever och lärare från Välkommaskolan varit i Cremona i Italien, Olpe i Tyskland samt Rovinj i Kroatien. Det tredje nedslaget för projektet är nu gjort, och det i Gällivare.

Under veckan har eleverna besökt Företagsbolaget som arbetar med att främja ortens näringsliv, lyssnat till den pågående samhällsomvandlingen, besökt gruvorna och haft tid att njuta av våren ovanför polcirkeln. Det arktiska klimatet och snön är det som eleverna själva tycker har varit den största upplevelsen.

- Det bästa har varit att få uppleva vädret och landskapet, vi kommer från Italien och är inte van vid den här typen av vinter. Istället för den artificiella snön vi har hemma har vi nu fått se det på riktigt. Berättar Guiliana Valenti och Luiza Gircineanu båda från Cremona i Italien.

De hitresta eleverna har bott hos värdfamiljer på orten. Flera av ungdomarna som nu varit värdfamiljer i Gällivare har själva varit gäster hos familjer i de länder som de fått besöka.

- På det här sättet kommer vi närmare befolkningen och lär känna fler genom familjerna vi bor hos. Alla har varit så välkomnande och vi tycker det har varit spännande och roligt berättar Guiliana och Luzia.

Gruvnäringen i Gällivare och specifikt hur den påverkar samhället har varit en del av visiten och eleverna har besökt både LKAB och Aitik, för att höra mer om hur de arbetar med hållbarhet utifrån ett industriellt perspektiv. Nero Cafolla från Kroatien tycker att dessa besök har varit mest lärorikt och roligt.

- Det miljö- och arbetsgivaransvar som de båda gruvorna är något jag tycker är unikt. Något sådant har vi inte hemma. Att lyssna till när de berättar om hur de arbetar tycker jag har varit mycket spännande säger Nero.

Förutom besöken som gjorts i Gällivare, och på andra orter, har eleverna arbetat självständigt inom olika områden som i slutet av veckan presenterades för elever, lärare och inbjudna gäster. Däribland en studie över ungas konsumtion av varor så som energidrycker och chips. Två av Gällivares UF-företag berättade även hur de tänkt kring hållbarhet i deras företag.

Presentationerna avslutades på klassiskt svenskt vis med avskedsfika, vilket uppskattades av besökarna.

- Maten och speciellt fikat med alla bakverken är så fantastiskt här, det kommer vi att sakna när vi åker hem säger Guilia Bonetti och Michaela Ghilardi som också är från Italien.

Det sista och avslutande mötet i projektet sker i Olpe i maj detta år där eleverna ska sammanställa och presentera sina och projektets resultat.

Giuliana Valenti och Luiza Gircineanu

Giuliana Valenti och Luiza Gircineanu


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-14
Publicerad:
2017-05-10