Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 27 sep 2016

Fortsatt flygtrafik

Nextjet

Nextjet meddelar i ett pressmeddelande att det inte blir något flygstopp på sträckan mellan Gällivare och Stockholm. Flygtrafiken flyter på fram till 18 december; då en upphandlad operatör ska kunna påbörja trafiken enligt Trafikverkets bedömning.

-För kommunens medborgare och näringsliv är vi är glada att Nextjet i detta läge tar sitt ansvar och flyger under den period då Gällivare kommun skulle var utan flyg på grund av att Trafikverket inte hade möjlighet att göra en direkt upphandling utifrån gällande EU-regler, säger kommunledningen.

Gällivare har sedan en följd av år haft statligt upphandlad flygtrafik i enlighet med den lagstadgade trafikplikten, som idag hanteras av Trafikverket. I slutet av oktober 2015 inledde företaget Fly Lapland ett samarbete med flygbolaget Nextjet med syfte att bedriva kommersiell trafik på linjen Gällivare-Arvidsjaur-Arlanda. Ett initiativ från lokalt näringsliv i Gällivare och Arvidsjaur som innebar två dagliga turer med inhyrt jetflyg.

Men trots ett ökande intresse för flyglinjen och en relativt god passagerarvolym har det varit svårt att få ekonomin att gå ihop. I slutet av augusti 2016 lämnade bolaget Fly Lapland in konkursansökan. I det här läget stod Nextjet ensam som aktör att upprätthålla kommersiell trafik.

Ny upphandling
Den 20 september 2016 skickar Trafikverket ut ett pressmeddelande med beskedet att bolaget Nextjet AB låtit meddela att man upphör med den kommersiella trafiken den sista oktober. Trafikverket hade redan innan detta påbörjat processen för en ny upphandling av flygtrafiken på linjen Gällivare-Stockholm som beräknas vara klar 15 november.

Ansvar
Gällivare kommun har ansvar för att tillhandahålla en flygplats som uppfyller myndigheters krav på säkerhet och service. Ansvaret för själva flygtrafiken och dess ekonomiska aspekter ligger hos Trafikverket.

Kommunledningskontoret

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-20
Publicerad:
2016-09-27