Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 22 jul 2016

Gränslös laganda

Knut Henriksson

Knut Henriksson är tränare för Malmbergets AIFs pojklag i fotboll. Säsongen för division 2:11 har börjat och när kommunbladets redaktion hälsar på är ett trettiotal killar i full gång med träningen på Malmbergets IP.

Totalt tränar 36 killar i laget och av dem är 27 ensamkommande barn eller ungdomar. Några har tränat i tio år i laget och Axel Isaksson Mettävainio är en av dem. Han är skadad för dagen men är ändå på plasts och hjälper till vid träningen.

- Det bästa med en lagsport är att man både vinner och förlorar tillsammans. Och att man håller ihop som ett lag, säger Axel Isaksson Mettävainio.

- Det är intressant att jobba med människor från hela världen och det har berikat vårt lag och samtalen i gruppen är fantastiskt givande. Idag umgås de utanför träningen, det är viktigt och roligt att skapa relationer som de tar med sig genom idrotten, säger Knut Henriksson, tränare.

Rosat ledarskap
Nyligen blev Knut Henriksson nominerad till årets barn- och ungdomsledare av Norrbottens Idrottsförbund. Något som betyder mycket för hela laget. Arbetet med gruppen sträcker sig utanför fotbollsplanen och handlar lika mycket om normer och attityder och att spelarna ska bli bra och goda medborgare.

- Vi jobbar med individuella utvecklingssamtal där vi skapar målbilder bortom antalet vunna matcher. Vi har också kontinuerliga teoripass där vi pratar om bland annat laganda och attityder, säger Knut.

Med elva lag i serien blir det många resor runt om i Norrbotten. Laget tränar tre dagar i veckan och har matcher nästan varje helg så det här är ett gäng som har fullt upp.

- De lever och andas fotboll. Sammanhållningen i laget är jättebra och de är väldigt måna om varandra, säger Kristina Marttala, en av lagets två lagledare. Hos MAIF stänger de aldrig dörren för någon som har slutat. Här är man alltid välkommen tillbaka.

- När de kommer till 16-18 års ålder tappar vi bort många inom förenings- och idrottslivet. Därför jobbar vi mycket med den egna motivationen och vad som driver en framåt men där glädjen att vara tillsammans och spela fotboll ska vara det primära, avslutar Knut.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-20
Publicerad:
2016-07-22