Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 13 maj 2016

Gällivare är tredje bästa glesbygdskommun att bo i

Anders Åhl, Andreas Hinzer

Anders Åhl, tf förvaltningschef för kommunledningskontoret och Andreas Hinzer chef för utvecklingsenheten var på plats i Stockholm och mottog Bäst att bo-utmärkelsen. Foto: Kenny Bengtsson

Gällivare tar återigen en topplacering bland glesbygdskommuner när tidningen Fokus rankar vilka av Sveriges kommuner det är bäst att bo i.

Det är elfte året som tidningen Fokus rankar var i Sverige det är bäst att bo. Bäst att bo-rankningen är uppdelad i fyra olika kategorier: storstad, stad, landsbygd och glesbygd. Den är baserad på ett index med 45 variabler och sammanställs i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping. I undersökningen tittar Fokus på var det är bäst att vara ung, äldre, att ha familj, att arbeta samt fundamentala variabler som öppenhet och tolerans, huspriser, tillgång till bredband och flyg. Motivet bakom Bäst att bo-temat är att lyfta fram exempel på kommuner som har lyckats och resonera om varför, men också att undersöka villkoren för boende och regional utveckling i stort.

- Det är både roligt och hedrande att vi även i år ligger topp tre i landet. En sporre i det fortsatta arbetet att utveckla Gällivare som en bra boplats i livets alla skeden. Jag gratulerar Kiruna till förstaplatsen och Åre till sin andraplats. Kul med en tättrio som alla är kommuner med vinterprofil, säger Anders Åhl, tf förvaltningschef för kommunledningskontoret.

Flyttströmmarna går fortsatt i riktning mot storstäderna, vilket den totala sammanställningen befäster där Stockholm liksom i fjol toppar listan. Här hamnar Gällivare på plats 113 bland landets kommuner. Gällivare klättrar därmed åtta placeringar sett över hela landets kommuner.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-19
Publicerad:
2016-05-13