Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 21 mar 2016

Öppna ditt hem för behövande barn och ungdomar

När barn och ungdomar för en kortare eller längre tid inte kan bo hos sina föräldrar kan de behöva bo i en annan familj – ett familjehem. Just nu kommer det ett stort antal ensamkommande ungdomar till Gällivare och behovet av familjehem är därför stort.

Hur går det till?
Det finns olika anledningar till en placering i familjehem, till exempel ensamkommande asylsökande barn, missbruk eller sjukdom hos föräldrarna eller relationsproblem mellan en tonåring och föräldrar. Just nu kommer det fyra ensamma barn eller ungdomar till Gällivare varje vecka vilket har ökat behovet av familjehem.

För att få ta emot ett barn i sitt hem behöver man ha ett beslut från socialnämnden. Många barn har redan någon i släkten eller bekantskapskretsen som kan bli familjehem, till exempel mormor, farfar eller faster. Även fast det handlar om nära släktingar görs en utredning och socialnämnden beslutar om ett medgivande.

Plats i hemmet – plats i hjärtat

- Att öppna sitt hem och ta emot barn kan ge dig och din familj nya erfarenheter och möten som berikar livet. Den känslomässiga kontakt ett familjehem kan ge ett barn är mycket betydelsefullt och det behövs vuxna som kan finnas till hands för att skapa en framtid för barnen. Jag hoppas att vi kommer att få många som anmäler intresse att vara familjehem och jag tror mig kunna lova att det är ett beslut man inte kommer att ångra. Din insats kan verkligen göra skillnad, säger Mona Holmström, avdelningschef biståndsenheten.

Vad innebär det att vara familjehem?
Som familjehem behöver man ha tid och engagemang för andra människor. Man behöver ha förståelse för barn och unga. Ett bra familjehem är vanliga människor som är trygga och nöjda med sin egen livssituation.

En viktig uppgift för familjehemmen, förutom att ta hand om barnet, är att hålla kontakt med barnets familj i de fall det är möjligt. Det är också viktigt att samarbeta med andra viktiga personer runt barnet. Familjehemsuppdraget innebär en tät kontakt med socialsekreterare som har ansvar för stöd och tillsyn. Alla familjehem får stöd och ekonomisk ersättning för sitt uppdrag.

Vem kan bli familjehem?
Du kan vara ensamstående eller ha familj, bo i lägenhet eller i villa i stan eller på landet. Det viktiga är att alla i familjen vill ta emot en ny familjemedlem.

Kontakta familjerätten för mer information.

För frågor och intresseanmälan vänd dig till socialsekreterarna inom barn- och ungagruppen.

Anna Juntti, tfn. 0970-81 85 88, E-post

Malin Olsson, tfn. 0970-81 85 55, E-post

Johan Lindahl, tfn. 0970-81 82 67, E-post

Socialförvaltningen
Gällivare kommun
982 81 GÄLLIVARE

Tel 0970 – 81 85 41 alt. vxl 0970-81 80 00

Foto: Daniel Olausson/MediaTales


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-19
Publicerad:
2016-03-21