Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 16 mar 2016

Saga Becker besöker Pride i Gällivare

Saga Becker

Guldbaggevinnaren Saga Becker. Foto: Jimmy Håkansson

Guldbaggevinnaren Saga Becker gästar Malmfälten Arctic Pride Filmfestival som går av stapeln 17 till 19:e mars i Gällivare.
– Att det just är filmtema med fokus HBTQ känns väldigt roligt tycker jag, då film är universellt och något alla kan relatera till. Det är ett brett sätt att nå ut till många, säger Saga, vars film ”Nånting måste gå sönder” kommer visas och sedan avslutas med ett möte mellan henne och biopubliken i Gällivare.

Årets upplaga av Pride i Gällivare kommer bjuda på bl.a. kostnadsfri bio och föreläsningar till allmänheten där givet HBTQ står i fokus. Intressanta föreläsare är inbokade av arrangören Ett Gällivare För Alla och en av dem är Saga Becker. Hon har hyllats internationellt och satte också transpersoners rättigheter i fokus när hon som första transidentifierade person både nominerades och vann det prestigefyllda priset Bästa kvinnliga huvudroll 2015 på Guldbaggegalan. Det var hennes rollprestation som transkvinnan Ellie i filmen ”Något måste gå sönder” som på kort tid gjorde henne till en världskänd skådespelerska och förebild.

Hur viktigt är det att det finns HBTQ förbilder på bland annat film?
– Det är oerhört viktigt. Alla behöver få känna sig sedda och bekräftade och få känna igen sig i sammanhang och räknas som en viktig del i en samhällsberättelse och få chansen att hitta förebilder i kulturen. Därför är superviktigt att vi också ges plats och utrymme att göra vår egen röst och våra berättelser hörda. Det har det varit få gestaltningar och genom tiderna har det lagts så mycket skam på HBTQ personer att många tvekat att ta sin rättmätiga plats i samhället, men vi har absolut inget att skämmas för. Jag vägrar skämmas för den jag är. Skam är något som delar ur samhället vill axla på oss som bryter normer, men skammen är inte vår att bära och med fler förebilder kommer även fler kliva fram och ta plats, säger Saga Becker som jobbar aktivt för mångfaldsfrågan på alla fronter.

Hur ser du på hur transpersoner gestaltas?
– Sammantaget är det rätt sällan vi synliggörs, även om det finns undantag och filmer som den aktuella The Danish girl eller tidiga Boys don't cry och även Nånting måste gå sönder. Men man ska komma ihåg att de flesta transrollerna skrivits och spelats av CIS personer och heterosexuella och utifrån deras ögon. Det finns idag en kritisk hållning till att transpersoner sällan får möjlighet att delta i produktioner som ska handla om deras verklighet. Det finns en längtan efter att få utrymme vad gäller manus, regi och gestaltningen i det som ska vara våra egna berättelser. Visst har det funnit helt lysande gestaltningar om transpersoners styrkor, utmaningar och livsöden, men för att det ska bli autentiskt krävs väldigt mycket research och verklighetsförankring, om man står utan egna transerfarenheter. Dessutom kräver det alltid ett respektfullt gestaltande. Om det ska bli trovärdigt, säger Saga med eftertryck.

Vad betyder Guldbaggen och de internationella priser du vunnit?
– Priserna känns som ett kvitto på att vi finns, vi har systematiskt blivit osynliggjorda i så många sammanhang. Ofta känner man sig förbisedd som hbtq-person, särskilt som transidentifierad, även i media och kultur. Men det här satte verkligen ljuset på oss, inte bara mig, utan oss som grupp. Så jag är stolt och väldigt glad. Personligen har det också öppnat möjligheten för mig att få fler arenor att belysa våra rättigheter på, säger hon.

Vad gör du härnäst?
– Jag ser framemot mitt första besök i Gällivare, men på filmsidan håller jag just nu på med min första kortfilm där jag står för manus, gör regidebut och även deltar som skådespelare, berättar hon.

Producerad av: Monika Skrivare


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-19
Publicerad:
2016-03-16