Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 09 mar 2016

Gällivares nya bokbuss

Bokbussen

Bokbussen är en viktig verksamhet för Gällivare kommuns landsbygdsbefolkning. Det är en personlig och flexibel glesbygdsservice som erbjuder berikande och inspirerande möten, en paus i vardagen.

För många är bokbussens besök så pass viktigt att vardagen planeras efter körschemat. Hilkka Horsma, Malmbergets bibliotek, berättar att shoppingresor, läkarbesök med mera helst inte får krocka med bokbussens besök.

- Idag när knappt några mötesplatser finns kvar ute i byarna då många affärer, skolor, träffpunkter, kiosker med mera har stängt är bokbussen nästan den enda sociala serviceinrättning som kvarstår, förklarar Hilkka.

Många äldre på landsbygden har inte tillgång till bil och har svårt att ta sig in till biblioteken i Gällivare och Malmberget.

- Utan vår bokbussverksamhet skulle många på landsbygden avstå helt från att låna böcker. Vid skolturerna till Puoltikasvaara och Dokkas är det extra mycket utlån och då behövs det ytterligare förstärkning, så ibland åker jag med på dessa turer, säger Liselotte Lagnestig, bibliotekschef.

Turlista - våren 2016 (.pdf) Pdf, 106 kB, öppnas i nytt fönster.

Seppo Huotari

Seppo Huotari är chaufför och kör bokbussens alla turer.

Foto: Mikael Martinsson


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-19
Publicerad:
2016-03-09