Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 29 okt 2015

Evakueringsboende för asylsökande

Migrationsverkets egna boendeplatser för asylsökande räcker inte till. I väntan på att nästa direktupphandling ska resultera i fler platser behöver Migrationsverket använda tillfälliga boendeplatser i kommuners och andra myndigheters regi, så kallade evakueringsplatser.

Den senaste tidens stora ökning av människor som söker skydd i Europa är historisk. Sverige har de senaste dagarna gått in i ett läge med mellan 1 500 till 2 000 människor per dag som söker asyl. I en ny prognos från Migrationsverket görs bedömningen att 140 000-190 000 asylsökande kommer att komma till landet innan året är slut.

Gällivare kommun och övriga kommuner och myndigheter i Norrbotten samarbetar för att gemensamt hantera den aktuella situationen med migranter och asylsökande som kommer till länet. Gällivare kommun har, precis som övriga kommuner i Sverige, tidigare fått en förfrågan från Migrationsverket via Länsstyrelsen om hjälp med evakueringsboenden för asylsökande.

Nu förbereder Gällivare kommun för att med mycket kort varsel kunna öppna evakueringsboenden.

Gällivare kommun kommer att ansvara för driften av evakueringsboendena, till exempel mat, sängutrustning, städning och tolkresurser. Migrationsverket har i övrigt samma ansvar för dessa boenden som för andra tillfälliga boenden.

Läget i Norrbottens län
När det gäller flyktingsituationen i Norrbottens län är läget ansträngt, men under kontroll. Som en del i arbetet sker regelbundna avstämningar och samverkan mellan länets myndigheter och organisationer.

Läs mer på Migrationsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt
Andreas Larsson, säkerhetssamordnare
Gällivare kommun
Telefon: 0970-180 00
E-post


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-30
Publicerad:
2015-10-29