Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 02 jun 2015

Gällivare – en bra plats att bo på

Lars Alriksson och Anders Åhl

Lars Alriksson, kommunalråd och Anders Åhl, tf förvaltn.chef för kommunledningskontoret var på plats i Stockholm den 28 maj och mottog Bäst att bo-utmärkelsen. Foto: Kenny Bengtsson

I slutet av maj offentliggjorde tidskriften Fokus rankingen av "bäst att bo"-kommuner 2015. Detta var tionde året i följd som undersökningen genomfördes där en rad olika områden och verksamheter jämförs. För Gällivares del blev det en glädjande andra plats av 133 i kategorin glesbygdskommuner.

- Jag känner mig både hedrad och stolt, speciellt med tanke på resan som vår kommun gjort under de senaste 15-20 åren. En period präglad av allt från turer med statliga bostadsakuten till gruvnäringens expansion, säger Lars Alriksson, kommunalråd och fortsätter; samtidigt ska man komma ihåg att mätningar av det här slaget inte är någon exakt vetenskap som påvisar att någon är bättre och andra sämre, snarare ett bidragande underlag som kan vara till nytta för landets kommuner i arbetet med framtidsfrågor.

Bäst att bo-rankningen är uppdelad i fyra olika kategorier; storstad, stad, landsbygd och glesbygd. Den är baserad på ett index med 43 variabler och sammanställs i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Motivet bakom Bäst att bo-temat är att lyfta fram exempel på kommuner som har lyckats och resonera om varför, men också att undersöka villkoren för boende och regional utveckling i stort.

Flyttströmmarna går fortsatt i riktning mot storstäderna, vilket den totala samman-ställningen befäster där Stockholm liksom i fjol toppar listan. Här hamnar Gällivare på 121 plats bland landets kommuner.

- I kategorin glesbygd präglas alla kommuner av utflyttning, vilket glädjande nog stannat upp i Gällivare. Lägger man till den pågående samhällsomvandlingen så ökar kommunens attraktionskraft och möjligheten att ytterligare klättra på rankinglistor av olika slag, avslutar Lars Alriksson.

Foto: Kenny Bengtsson

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-26
Publicerad:
2015-06-02