Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 28 mar 2015

Årets kulturstipendiater

Kullekören

Årets kulturstipendiater har utsetts av barn-, utbildnings- och kulturnämnden. Kullekören utsågs som stipendiat för vuxna, rockbandet Season One för ungdom och Olav Köhler med hästen Salve utsågs till årets eldsjälar. Nämnden beslutade även att införa ett kultur- och ungdomsutskott för att få ett större fokus på dessa områden än tidigare.

Kullekören, som får Gällivare kommuns kulturstipendium för vuxna 2015, har varit aktiv i 70 år och består av cirka 50 personer mellan 19-80 år.

Motivering: Glädjen syns och hörs när Kullekören deltar i arrangemang. De har deltagit i Sång i midnattssol, konserter med kända artister samt arrangerat fullsatta julkonserter. Kullekören har skapat gemenskap och glädje med sina sånger under en lång tid. De får därför årets kulturstipendium för vuxna.

Season one

Rockbandet Season One tilldelades årets kulturstipendium för ungdom. Gruppen består av Markus Rinnefeldt- Mattsby, Kevin Kontio, Joakim Lithner, Victor Norberg och Victor Hansson. De har vunnit länsfinalen i Livekarusellen och Manifest on Tour och har med stor framgång deltagit i Sweden Rock Festival och Piteå dansar och ler.

Motivering: Season One är ett rockband som säger: ”Varför inte låta en majoritet av mångfald, en majoritet byggd av minoriteter, ett öppet samhälle, ett inkluderande samhälle bli vårt nya Gällivare. Ett Gällivare av oss alla till oss alla!”.

Olav Köhler

Olav Köhler med hästen Salve har tilldelats årets stipendium för eldsjälar för sin mångåriga delaktighet i olika arrangemang.

Motivering: Olav och hans häst Salve har erbjudit barn och vuxna åka med på en tur. För 15 år sedan började Olav köra ut turister till tomten som besökte hans skog och senare även hans timmerkåta. Under kulturfestivalen har timmerkåtan varit öppen och i eldens sken har historier från förr berättats. Idag är Olav byaålderman och släkten Köhler var de första Gällivareborna. Olav och hästen Salve är eldsjälar som ger glädje till barn och vuxna.

Den officiella utdelningen av samtliga stipendier sker under våren.

Möten ute i verksamheterna


BUoK-nämnden höll sitt senaste sammanträde på Sjöparksskolan. Det var första gången ett nämndsmöte ägde rum ute i verksamheten och ambitionen är att så långt det är möjligt fortsätta på den linjen. Efter en rundvandring och pratstunder med elever och personal kunde nämnden snabbt bilda sig en uppfattning om skolan.

- Det var uppskattat av elever och personal. Vi får en mer nyanserad bild av verksamheten och lär känna varandra bättre, säger Eva Alriksson, ordförande.

Nytt utskott


Under mötet beslutades även att införa ett kultur- och ungdomsutskott under nämnden. Det vill man göra för att lyfta kulturens betydelse i kommunen.

- Kulturen är viktig och vi ska arbeta fram en plan och då känns det bra att vi kan vara mer delaktiga som politiker, säger Eva Alriksson.

- I och med samhällsomvandlingen gäller det att ta till vara på den historia som finns och för framtida utsmyckning av nya byggnader är det viktigt med fokus på kulturen, inflikar Karl-Erik Taivalsaari, vice ordförande.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-25
Publicerad:
2015-03-28