Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 10 nov 2014

Första spadtaget för Nya Gällivare

Lennart Johansson, Jens Fredriksson, Tommy Nyström

Lennart Johansson, kommunchef, Jens Fredriksson, arbetschef Nåiden AB samt Tommy Nyström, kommunalråd, tar första spadtaget för Nya Gällivare.

- Det är jättebra att vi nu kommer igång med den första offentliga byggnaden i samhällsomvandlingen. Det är en modern och flexibel byggnad, förklarar Ulf Hedman, chef samhällsbyggnadsförvaltningen.

Ett nytt vård- och omsorgsboende ska byggas i Gällivare och företaget Nåiden Bygg AB är av kommunen utsedd till generalentreprenör. Den nya enheten, med plats för 70 boende fördelat på åtta avdelningar, ersätter äldreboenden i Malmberget. Byggnaden ska uppföras där Forsgårdsvillorna tidigare stått och beräknas vara klar för inflyttning i mars 2017.

- Det är en glädjens dag och det känns extra skönt att få vara med om startskottet innan min avgång vid årsskiftet. Det här är en av de mest brådskande byggnaderna i samhällsomvandlingen och nu ser jag fram emot att vi får komma igång med resten av byggnationerna i centrum, säger Tommy Nyström, kommunalråd.

- Det är jättebra att vi nu kommer igång med den första offentliga byggnaden i samhällsomvandlingen. Det är en modern och flexibel byggnad, förklarar Ulf Hedman, chef samhällsbyggnadsförvaltningen.

Nåiden ABs arbetschef Jens Fredriksson är också glad att bygget är igång.

- Vi har byggt sådana här hus tidigare så vi har den kompetens som krävs. Det här blir också en start för Nåiden i Gällivare och vi kommer att öppna ett lokalkontor här, säger Jens Fredriksson.

Ett flertal referensgrupper har medverkat i förarbetet till en boendemiljö som med modern teknik möter äldres behov och krav, särskilt människor med stora omsorgsbehov. I det fina läget vid Vassara älv kommer det att anläggas promenadstråk, utegym, samlingsplatser och växthus. I de allmänna utrymmena återfinns en stor samlingssal med bibliotek i närhet till trädgårdsområde, caféverksamhet och aktivitetskök. I det nya boendet skapas en levande plats för de äldres hälsa och välbefinnande med gym, bastu och en SPA-avdelning med bland annat ljusterapirum och lokal för frisör och fotvård. Det kommer också att finnas ett bokningsbart övernattningsrum för anhöriga.

Det nya vård- och omsorgsboendet är den första kommunala verksamheten som ersätts till följd av gruvans utbredning och i enlighet med upprättat avtal är det LKAB som bekostar byggnationen. Byggkostnaden beräknas till ca 160 MSEK och den totala produktionskostnaden till 200 MSEK.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-25
Publicerad:
2014-11-10