Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 01 sep 2014

Hej tonårsförälder!

tonåringar

Tonåringar ifrågasätter, testar gränser och utmanar sig själva. Vad duger jag till, vad klarar jag av? De hittar nya sätt att vara, prata och bete sig.

Att bli trygg som människa, få en stabil självkänsla, innebär att man inser att man kan göra fel utan att vara fel. Och att det är skillnad på beteende och person kan vi som föräldrar vara tydliga med. Kompisar betyder mycket under den här tiden vilket får oss föräldrar att känna oss överflödiga, men vi är lika viktiga nu som alltid. Att som förälder vara tydlig med vad som är okej eller inte kring alkohol har större betydelse för tonåringen än många tror. En tydlig ståndpunkt från dig och tonåringens andra förälder hjälper tonåringen att stå emot alkohol, till exempel kring skolstart

Gemensamma gränser hjälper tonåringar att stå emot alkohol

Inför skolstarten finns både förväntan, spänning och kanske lite oro hos många tonåringar. Kanske är det dags att byta skola och klasskamrater. Nya elever välkomnas på olika sätt och traditionerna ser olika ut på olika skolor. Vid tillfällen som skolstart, då många ungdomar samlas ute för att umgås och lära känna varandra, finns en risk att alkohol är inblandat. Att enas inom familjen och med andra föräldrar om gemensamma gränser inför utekvällarna gör det lättare för ungdomar att stå emot alkohol.

Visste du att…

En stor majoritet av landets tonårsföräldrar, 78 procent, har pratat med varandra om vad som är okej eller inte gällande alkohol och tonåringen. Mer än 9 av 10 föräldrar är överens med varandra om reglerna. Det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. Gemensamma gränser hjälper tonåringar att stå emot alkohol.

Fem tips för tonårsföräldrar


Det finns kanske lika många sätt att hantera frågan om alkohol som det finns föräldrar. Här har vi samlat fem tips till dig som är förälder.

1. Kom överens om vad som gäller kring alkohol med tonåringens andra förälder, och andra vuxna i familjen.

2. Vad tydligt med era förväntningar, till exempel att ni inte accepterar drickande före vuxen ålder. Då ökar chansen att tonåringen står emot alkohol.

3. Enas om gemensamma regler tillsammans med föräldrar till tonåringens kompisar.

4. Prata med din tonåring om festande kring skolstart – det visar att du bryr dig.

5. Ta hjälp av varandra. Tillsammans med andra föräldrar kan du mycket lättare hålla koll på vad som händer under utekvällarna.

Foto: Amanda SVEED/Scandinav bildbyrå


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-25
Publicerad:
2014-09-01