Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 12 okt 2011

Gällivare bäst i Sverige

Gällivares kommunalråd Tommy Nyström uppvaktas av Elisabeth Thand Ringqvist, VD Företagarna och Anders Hugosson från UC.

Gällivare utses idag till årets företagarkommun i Sverige. Årets Företagarkommun är ett gemensamt projekt mellan Företagarna och Upplysningscentralen (UC). Syftet är att uppmärksamma de kommuner där företagandet utvecklats bäst under det gångna året.

Gällivare är Årets Företagarkommun 2011. Titeln tilldelas den kommun i landet vars företag har haft bäst tillväxttakt under det gångna året. Bakom utnämningen står organisationen Företagarna och kreditupplysningsföretaget UC. Företagarna och UC betonar att det är de enskilda entreprenörerna initiativkraft som tillsammans med de anställdas arbete som lägger grunden för vårt gemensamma välstånd. Framgångsrika företag och företagare är en förutsättning för lokal utveckling och all tillväxt skapas lokalt.

Gällivares kommunalråd Tommy Nyström befann sig i Bryssel, tillsammans med länets övriga kommunalråd, när nyheten nådde honom. Företagarnas VD Elisabeth Thand Ringqvist och Anders Hugosson från UC AB reste ner för att personligen gratulera kommunalrådet under högtidliga former.

— Jag är mycket stolt över att vara kommunalråd i Gällivare idag. Företagen har jobbat febrilt för att nå den här positionen. De har länge legat i topp och nu är de etta i riket. Äran ska till företagarna och de ska ha all eloge i världen. Vi har en stor efterfrågan på industri- och handelstomter just nu, Gällivare är onekligen en bra kommun att etablera sig i, säger Tommy Nyström, kommunalråd i Gällivare.

I undersökningen granskas ökningen av antalet aktiebolag kommun för kommun. Företagarna och UC tittar även på omsättning, resultat och kreditvärdighet i företagen. I alla fyra kategorierna rankas Gällivare på den övre halvan, och för två på tio-i topplistan. Bäst lyckas man när det gäller omsättningen, där man haft den 9:e högsta tillväxttakten i riket. 60 procent av kommunens aktiebolag redovisar en ökad omsättning samtidigt som genomsnittsomsättningen har ökat med 11 procent jämfört med föregående år. Byggindustrin och tjänstesektorn redovisar högst och bäst förändring, 63 procent av företagen i de sektorerna redovisar bättre omsättning i år än förra året. 60 procent av Gällivares bolag ökar resultatet. Genomsnittsresultatet stiger med drygt 520 000 kronor. Handeln redovisar bäst resultat, 65 procent av sektorn redovisar ökat resultat. I slutet av 2010 fanns det 398 aktiebolag i kommunen, en uppgång med 8 procent, vilket visar att även nyföretagandet ökar. 58 procent av kommunens företag har också fått en förbättrad kreditvärdighet.

Harry Karlsson, ordförande Företagarna Gällivare gläds åt utmärkelsen och menar att det visar på det målmedvetna arbetet som företagen själva gör. Nu hoppas Harry att även innovationer och produkter utvecklas lokalt för att Gällivare inte ska vara uteslutande beroende av basnäringen även om han betonar att den givetvis är av största vikt.

— Företagarna i Gällivare har fått utmärkelser flera år i rad och nu tar vi guldmedalj vilket är otroligt glädjande. För att nu öka t.ex. sysselsättningen ännu mer så behöver vi få till en inflyttning så att företagen kan anställa mer personal. En fungerande infrastruktur med bl.a. fler bostäder behövs för att vi ska behålla den här positionen. Det har varit ett långt arbete, från alla parter gemensamt, nu har vi verkligen en positiv Gällivareanda. Företagen, kommunen och individen har alla hjälpt till med detta, avslutar Harry.

Fakta om vinnarkommunen Gällivare
Befolkning: 18 425
Anställda: 8 428
Företagare: 594

Omsättningsmässigt största aktiebolag*
1. Transportbolaget Gällivare AB
2. Euromining AB
3. Göran Eriksson Maskintjänst AB
* avser de bolag vars bokslut undersökningen har tillgång till

Läs mer på: http://www.foretagarna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Anders Nygårds, Jokkmokks kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-25
Publicerad:
2011-10-12