Gå till innehåll

Vernissage för "Play it Loud! TV-spel under 45 år"

Datum
Tid till
Vernissage för - Play it Loud! TV-spel under 45 år

Varmt välkommen till vernissagen av vår utställning Play it Loud! TV-spel under 45 år. Det är en riktigt spännande utställning och naturligtvis får du provspela!

De första TV-spelen för hemmabruk lanserades i USA 1972. Först ut var företaget Magnavox som släppte spelet Magnavox Odyssey. När Atari lanserade Pong blev detta en stor succé vilket medförde att flera andra företag började utveckla sina egna TV-spel/konsoller. Under de senaste femtio åren har spelen successivt blivit alltmer teknisk och berättarmässigt avancerade.

Interaktiv underhållning som TV-spel/spelkonsoller och dataspel är en integrerad del av populär-kulturen. Idag finns det drygt tre miljarder spelare och siffran växer stadigt. Spel har under flera tusen år varit en naturlig del i människors sociala liv och TV-spelen utgör därför en naturlig fortsättning.

Bidragande orsaker till att folk spelar är att det är avkopplande, stimulerande och utmanande. Spelande är vanligt i alla åldrar, men främst bland yngre. I Asien finns hälften av alla spelare, men procentuellt är de största spelnationerna Japan, UK och Sverige. Det faktum att spelarna kan möta varandra online har medfört att det vuxit fram en global spelkultur.

Vår utställning visar TV-spelens/spelkonsollernas historia främst utifrån det japanska företaget Nintendo, men även utifrån X-box och Playstation

Evenemangsinformation

Datum
Tid
till
Plats
Gällivare Kulturmuseum - Storgatan 16, 982 31 Gällivare
Arrangör
Gällivare Kulturmuseum
Telefon
0970-818 692
E-post
museumadm@gallivare.se
  • Utställning