Gå till innehåll

Möt gällivareförfattaren Jerk Shuitema

Datum
Tid till
Författaren Jerk Shuitema

För många år sen lämnade Jerk och hans kompisar staden och begav sig till ödebyn i Sjaunjas vildvuxna hjärta, Akkavara.

Mitt i byn strax nedanför det förfallna skolhuset stod en gammal pump i grönmålat järn på ett murket trägolv där en gång folket i byn stått och funderat medan de gnisslande fyllde någon spann med kallt och klart vatten. Den byn blev något av ett tillhåll och tillflykt för Jerks idéer, fantasier och ihopljugna berättelser, och det var där han nu samlats med sina vänner för att beskåda norrskenet och fundera.

Jerk Schuitema växte upp i Malmberget, reste världen över, studerade bland annat på Filmakademin i Göteborg och kom sen hem igen. Han insåg att han i framtiden genom filmen skulle kunna förmedla allt han upplevt och det där som han såg och tänkte vid pumpen i Akkavara. Och det var film han sysslade med i många år.

När steget över till den litterära scenen togs kom första bok Fjälldesperadon, och sen böckerna i serien Papegojan. Dessa utspelar sig alla i miljöer inte långt ifrån den grönmålade pumpen mitt ute i Sjaunja, en pump som fortfarande ger kallt och klart vatten. Den senaste boken i serien Papegojan ”Pojken under golvet”, kom ut 2023 och knyter ihop berättelsen kring Amanda Wreede.

Detta är ett event som sker i samband med World Cup i längdskidor i Gällivare, onsdag 29 nov - söndag 3 dec.

Evenemangsinformation

Datum
Tid
till
Plats
Kulturscenen, Kunskapshuset - Postgatan, 982 31 Gällivare
Arrangör
Gällivare Kultur
  • Litteratur