BoKlok kommer att bygga lägenheter utifrån sitt Classic-koncept. Det blir ett småskaligt område där lägenheterna får balkong eller altan.

BoKlok är med och bygger nya Gällivare

Exploatören BoKlok har under en längre tid visat intresse för att bygga bostäder på flera platser i Gällivare. Nu är det klart för byggandet av ca 35 nya lägenheter i ett vackert läge med utsikt mot Vassara älv, söder om vård- och omsorgsboendet Forsgläntan.

Kommunstyrelsen har beslutat att teckna ett markanvisningsavtal med BoKlok vilket innebär att ca 35 nya bostadsrätter kan stå inflyttningsklara i början av 2017. Om allt går som planerat påbörjar BoKlok försäljning i början på 2016. 

- Det känns toppen att vi nu kommer ett steg närmare det välbehövda bostadsbyggandet. Det här är början på en hel del bostadsprojekt som nu är på gång, säger Jeanette Wäppling, kommunalråd Gällivare kommun.

- Vi är glada att BoKlok har beslutat att vara en aktiv part i skapandet av det nya Gällivare, säger Lars Alriksson, kommunalråd Gällivare kommun.

BoKlok är ett boendekoncept som startade i mitten av 90-talet av IKEA och Skanska. Konceptet handlar om att skapa ett bra, yteffektivt och funktionellt boende till en låg kostnad, bland annat genom att bygga stora delar av husen i fabrik och montera på plats. I varje byggprojekt är utemiljön högt prioriterad, där stor vikt läggs på samvaro och gemenskap. Genom åren har bostäder uppförts över hela landet och nu har turen kommit till Gällivare.

- Det är jättespännande att vara en del i samhällsomvandlingen som pågår i Gällivare och Malmberget. Vi kan erbjuda ett bra boende för många människor, säger Bengt Fardelius, affärschef för BoKlok.

BoKlok kommer att bygga småskaliga flerfamiljshus i två våningar. Varje lägenhet har ett förråd på gården, stort nog för cyklar, skidor, pulkor och utemöbler. Det kommer också att byggas carports i området.