Kunskapshusets gestaltningsprinciper

Den nya gymnasieskolans volym speglar platsens förutsättningar och har fått en varierad höjd som samspelar med den omgivande befintliga bebyggelsen.

Kunskapshuset får en fasad av glas och trä. Stora vertikala träpelare i en stark röd kulör hämtar sin inspiration i lokala mönster.

Entré

Entrén till Kunskapshuset sker genom en inre gata genom huset som en länk mellan Tingshusgatan och Torget. Ett stort entrérum möter besökaren där det finns en reception, en centralt placerad trappa samt öppen spis. Bredvid receptionen ligger caféet. En korsande bred passage och utställningsyta leder ned till matsalen och utsikten mot kyrkan. Den centrala trapphallen ”Dagbrottet” är byggnadens nav. Här leder den sociala trappan upp mot byggnadens alla verksamheter och avslutas fem våningar upp i konferenslokaler med terrass och utsikt mot Dundret.

Mot Storgatan

Storgatans fasad har fått butikskaraktär och lokaler i två plan vetter mot köpgatan.

Koncept exteriör, material och kulörer

Material- och kulörkonceptet för det nya Kunskapshuset i Gällivare är trä, metall och betong. De exteriöra materialen och kulörerna består av trä, glas, betong, mässing och sedum. Varma, gedigna och tåliga material. Stora vertikala träpelare i en stark röd kulör, ytor av glas och mässingsdetaljer skapar en tydlig kontrast till kringliggande byggnader och miljöer.

Koncept interiör, material och kulörer

Material- och kulörkonceptet för det nya Kunskapshuset i Gällivare är trä, metall och betong. De tre grundmaterialen är gedigna, tåliga och hållbara material med en lugn och återhållsam kulörskala. Materialen har en lång livslängd och tål högt slitage. De starka och återhållsamma materialen tillsammans med de nedtonade kulörerna skapas en lugn och självklar kontrast till husets röda fasad med stora glaspartier och detaljer i mässing.

På samma sätt som den röda exteriören accentueras av en återhållsam interiörskala, skapas en lugn bas för senare val av fast och lös inredning samt konst.

Interiör