Dokkasbygden

I Dokkasbygden ligger i kommunens östra del och här hittar vi bland annat byarna Leipojärvi, Mettä-Dokkas, Dokkas, Nilivaara och Vettasjärvi. 

Bygden har ca 750 invånare och 61 företag, mest inriktade på skogsförvaltning, men även företagstjänster och renskötsel. Barnen går på EMMA-skolan i Mettä-Dokkas, som ni ser en bild på nedan.

Dokkasbygden finns det flera aktiva föreningar som driver utvecklingen framåt.
IK LEJ är idrottsklubben med sitt hjärta i Leipojärvi är en av dessa. Under vårvintern har föreningen de senaste två åren arrangerat veteranskoterrally, som de döpt till Antikrundan. En härlig familjefest, som testar förarna i allt från slalomkörning till att matcha ihop skoterdelar. Läs mer om IK LEJ´s aktiviteter på deras Facebook och hemsida. 

I Nilivaara finns det flera föreningar, en av dem är Nilivaara fritids- och friskvårdsförening, och på deras hemsida och på facebook kan du läsa mer om vad som händer i Nilivaara. I Nilivaara finns också butiken Love from Lapland

Purnuvaara har två föreningar, Purnuvaara Hembygdsförening och Purnuvaara fritidsförening. Hembygdsföreningen ordnar med olika festligheter under året, så som Nationaldagsfirande, pokerkvällar och kulturarrangemang, håll koll via deras Facebook. Fritidsföreningen underhåller skoterleder, planterar fisk och underhåller vindskydd och stugor, bland annat stugan på Jerttaberget och det populära utflyktsmålet Altojärvi. Hitta mer information via föreningens Facebook  och hemsida

 Läs Dokkasbygdens Lokala Utvecklingsplan på länken nedan:

Lokal utvecklingsplan för Dokkasbygden

Fördjupad lokal utvecklingsplan Dokkasbygden

Översiktsplan - kommunal mark Dokkas och Leiopjärvibygden