Stöd och hjälp

För dig som känner oro

Det försämrade säkerhetsläget i Europa kan skapa oro. Ibland kan det vara skönt att prata med någon om hur det känns. Det finns flera organisationer i Sverige som erbjuder stöd via telefon, chatt eller e-post, bland annat Röda korset, Svenska kyrkan och Jourhavande medmänniska. Du som hanterar oro kan även få råd om hur du kan agera via följande länkar:

Barn och unga är särskilt utsatta

Alla reagerar olika i oroliga tider. Det är viktigt att vi inte lämnas ensamma med vår oro. Barn och unga är särskilt utsatta och kan ha många tankar kring vad som händer i omvärlden just nu. Det är viktigt att du som vuxen tänker på hur du pratar med barn som känner och uttrycker oro.

Migration och flyktingmottagning

Migrationsverket har samlat information om situationen i Ukraina och vad som gäller för personer som söker sig till Sverige med anledning av konflikten. Från Gällivare sett så har Boden närmaste servicecenter för att ansöka om till­fäl­ligt skydd enligt mass­di­rek­tivet.

För dig som vill hjälpa till

Många människor flyr just nu kriget i Ukraina och Gällivare kommun söker extrapersonal.
Det har ännu inte kommit besked om det blir aktuellt att stötta med akuta boendeplatser, men för att ha en bra beredskap förbereder vi för att kunna ta emot människor i behov av hjälp.
Vi har vid tidigare kriser sett att våra kommunmedborgare gärna ställer upp för medmänniskor.
Vi söker dig som har möjlighet att rycka in som extraresurs om behovet uppstår. Vi kan komma att behöva personal till boende och/eller som språkstöd både för enstaka dagar och längre tid.

Anmäl ditt intresse till jobb@gallivare.se
Eller fyll i det digitala formuläret så kontaktar vi dig vid behov.

ABF Norr Gällivare söker lärare till Svenska för nybörjare.
Du som kan engelska eller Ukrainska och är intresserad, kontakta:
info.gallivare@abf.se eller ring 072-740 5202

Flera frivilligorganisationer samordnar olika hjälpinsatser. 

Vill du erbjuda privat boende?

Om du vill hjälpa till genom att hyra ut ett boende rekommenderar vi att du lägger in en annons på en webbsida som listar hyresbostäder. Asylsökande kan få hjälp av Migrationsverket med boende eller välja att ordna boendet själv.

Med anledning av situationen i Ukraina söker nu Migrationsverket fler bostäder. Förutom lägenheter hyr Migrationsverket större fastigheter med hyresavtal där människor bor i kollektiv. Om du kan erbjuda större boenden med flera lägenheter eller liknande så läs mer på Migrationsverkets hemsida.

 

Ukraina och läget i omvärlden  |  Krisberedskap  |  Other languages

Polarbibblo har vi sammanställt en sida med länkar till nyhetsmedia som vänder sig till barn