Skolstarten närmar sig och förberedelserna är i full gång

Några dagar innan skolstart besöker vi en skola i Gällivare kommun. Där bubblar förväntning blandat med nervositet på skolgården och inomhus fylls det på med material inför en stundande hösttermin. Fritids har öppet och vi träffar två tjejer, Wilma som ska börja 1:an och Jerusalem som ska börja förskoleklass.

- Vi brukade räkna matte i förskoleklass... och dansa, berättar Wilma. Jerusalem ler, hon tycker om att dansa.

- Det ska bli kul att börja skolan, säger Jerusalem som sitter i hennes nya klassrum med sina nya pedagoger.

När augusti börjar lida mot sitt slut börjar nervositeten stiga hos barnen som har skolstart. Men det är inte bara barnen som har skolstart, vi träffar tre förskole pedagoger. Runt bordet sitter Maria Henriksson Karlsson, Anna-Carin Ekberg och Gunda Dynesius.

- Det känns alltid lite pirrigt när man ska ta emot en ny förskoleklass, det är många föräldrar och barn som man ännu inte känner och som inte känner oss. Eftersom vi bara har en klass i ett år, lär vi känna nya barn varje höst.

I sex år har Maria och Anna-Carin tagit emot nya förskoleklasser i detta klassrum. Den här terminen är speciell, det är nämligen Anna-Carins sista termin innan hon går i pension och hon lämnar över stafettpinnen till Gunda, som gör sin första termin som examinerad förskole pedagog.

Som förra höstterminen är även denna skolstart för förskoleklassen annorlunda på grund av pandemiläget. De har fått göra om planeringen.

- Vi har gjort om planeringen. Vi kommer att börja dagen med ett upprop utomhus med föräldrarna och så sjunger vi en god morgon-sång tillsammans, säger Anna-Carin. Tidigare år har föräldrarna varit med i huset under dagen men i år får de bara vara med utomhus.

- Men det löser sig, inflikar Gunda. Allting kommer att lösa sig.

Förskole pedagogerna Gunda, Maria och Anna-Carin.