Så här håller du maten fräsch Värm maten ordentligt till minst 70 grader C. Använd termometer om du kan. Se upp med mikrovågsugnen, den värmer ofta ojämnt! Rör om eller låt rätten stå några minuter, så att värmen fördelar sig jämnt. Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs. Ska maten hållas varm, så gör det vid lägst 60 grader C. Kyl snabbt ner tillagad mat som inte ska ätas med detsamma. Sätt kastrullen i kallt vatten och rör om. Sätt snabbt in kylvaror i kylskåpet. + 4 grader C är en bra temperatur. Skaffa termometer till kylskåpet. Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat, mellan olika råvaror och efter toalettbesök. Använd olika skärbrädor, till exempel en för kött, en för grönsaker och en för bröd. Använd alltid rena redskap. Diska knivar och skärbrädor ofta. Håll rent på arbetsbänken. Se upp med trasan, den kan krylla av bakterier! Byt trasa ofta. Tvätta den i maskin i 60 grader C. Använd bara trasan på köksbänken och spisen, aldrig på skärbrädor eller på golvet. Inga husdjur ska vara på diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till djuren. Laga aldrig mat åt andra när du är sjuk.