Så här håller du maten fräsch

  • Värm maten ordentligt till minst 70 grader C. Använd termometer om du kan.
  • Se upp med mikrovågsugnen, den värmer ofta ojämnt! Rör om eller låt rätten stå några minuter, så att värmen fördelar sig jämnt.
  • Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs.
  • Ska maten hållas varm, så gör det vid lägst 60 grader C.
  • Kyl snabbt ner tillagad mat som inte ska ätas med detsamma. Sätt kastrullen i kallt vatten och rör om.
  • Sätt snabbt in kylvaror i kylskåpet. + 4 grader C är en bra temperatur. Skaffa termometer till kylskåpet.
  • Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat, mellan olika råvaror och efter toalettbesök.
  • Använd olika skärbrädor, till exempel en för kött, en för grönsaker och en för bröd.
  • Använd alltid rena redskap. Diska knivar och skärbrädor ofta. Håll rent på arbetsbänken.
  • Se upp med trasan, den kan krylla av bakterier! Byt trasa ofta. Tvätta den i maskin i 60 grader C.
  • Använd bara trasan på köksbänken och spisen, aldrig på skärbrädor eller på golvet.
  • Inga husdjur ska vara på diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till djuren.
  • Laga aldrig mat åt andra när du är sjuk.