2010-

2010 Erik Holmstedt Motivering:- Erik Holmstedt är född 1952 i Malmberget och bosatt i Luleå. Han är utbildad vid Konstfack i Stockholm och yrkesverksam som fotograf. Hans bilder av det industriella samhället har varit utställda på flera platser i världen. Erik Holmstedt tog sina första bilder av Malmbergets husrivningar som ung under åren kring 1970. Han har sedan återvänt till Malmberget och fotograferat villorna vid Elevhemsområdet under åren 2007-2008. Husen som är nu redo för flyttning eller rivning. Professor Sverker Sörlin skriver i boken " Inte längre mitt hem; " Erik Holmstedts bilder visar med " bergets" kratrar och sår, ett helt samhälles aldrig avstannande rörelse"  

2011 Lena Vitok Motivering-Lena Viltok är född i Gällivare. Hon har utbildar sig i Jokkmokk på Samernas utbildningscentrum ionom sameslöjdslinjen skinn och textil, samt skinn- och pälskoneftionslinjen. Hon har ställt ut sina konstverk i Ájtte museum, Åre, samt Gällivare museum. Lena Viltok är en samisk konstnär som har sin grund i den samiska kulturen.. Hennes bilder är starkt präglade av de samiska näringarna och hennes textilier har en naturnära stil. Renen är et viktigt motiv i hennes konstnärskap. Lena Viltok är en mycket kreativ samisk konstnär som använder bilder och material från den samiska kulturen.

 

2012 Daniel Wikslund Motivering-Daniel Wikslund har redan blivit utsedd som riksspelman. Hans senaste skiva heter UPP! och Daniel är alltid uppe i musikaliska projekt. Hans texter präglas av de kontakter han har haft i och runt Tjautjas. Hans musik har spår av den folkmusik som funnits i Malmfälten och Tornedalen. Daniel är också idegivare och verkställare av flottkalaset i Tjautjasjaur. Flottkalaset har blivit en attraktion och samlar tusentals besökare och många musiker som är en del av Daniles nätverk. Daniel växte upp i Västerås. Han gick som många andra i den kommunala musikskolan och spelade fiol. Under uppväxten tillbringade Daniel alla skollov hos mormor i Tjautjasjaur.

2013 Erik Niva Motivering-Erik Niva är född och uppvuxen i Malmberget. Han var 12 år när han fick se en landskamp i fotboll på Råsunda - 131 mil fån Malmberget. Senare blev livet blev det studier på univeristetsnivå men fotbollen har alltid varit Eriks passion. Idag är Erik Niva Sveriges främsta sportjournalist. Han har också haft tid att skriva två böcker om världsfotbollen. Erik har en förmåga att se bakom fotbollsmatcherna och visa fotbollens stora sociala roll i världen. Fotboll är kultur och Erik Niva har ett engagemang och kunskap att beskriva livet på och utanför fotbollsplanen.

2014 Maja & Malin Bergström Motivering-Malin och Maja Bergström, två systrar från Malmberget, arbetar med att sprida den nordiska/arkistka konsten med barnboken som media. Malin är utbildad illustratör vid Konstfack och Parson´s New school for Design. Maja har utbildat sig inom kommunikation ved Beckmans designhögskola. Barnboken "Sylten som försvann" blev en stor succé tillsammans med Konstmuséet i Norr. Deras nya projekt "Hejdå månen" vill skapa en nyfikenhet kring vad som är möjligt i ett snölandskap där solen aldrig går upp. Systrarna Bergström har med en gedigen utbildning arbetat med att utveckla barnboken med att använda lappländska djur, växter och snölandskap i bilder och text.

2015 Kullekören Motivering-Sångkören "Kullekören" har varit en damkör i 70 år. Den består av ca 50 personer mellan 19-80 år. Körsång är en stor folkrörelse i Sverige och sången skapar en stor gemenskap. Glädjen syns och hörs när Kullekören deltar i arrangemang. De har deltagit i Sång i midnattssol, konserter med kända artister samt arrangerat fullsatta julkonserter. Kullekören har skapat gemenskap och glädje med sina sånger under en lång tid,

2016 Gellivare sockens hembygdsföreningMotivering-Hembygdsföreningen bildades 1939 och deras uppgift är att samla, vårda och bevara föremål som föreningen äger och som visas i Gällivare museum. Hembygdsområdet med alla dess kulturbyggnader är en viktig kulturell mötesplats för kommunens invånare och turister. öreningen inviger under 2016 en ny bagarstuga och Sveriges nordligaste väderkvarn som upprustats. Kulturarvet och traditioner blir levande genom alla de arrangemang bl a Gällivare vintrmarknad som hembygdsföreningen anordnar under ett år.

2017 Eva Ek-Schaeffer Motivering-Hon är en av landets och internationellt främsta textilkonstnärer. Född och uppvuxen i Gällivare. Med sin konst har hon gjort succé och hennes verk har inte bara prytt många utställningar utan kan också beskådas på många olika platser runt om i landet och världen.

2018 David Väyrynen Motivering-David har med sin debut "Marken" gjort stor succé bland läsarna och kritiker och skapat ett nytt sätt att framföra dikter. Han har redan både varit nominerad och erhållit flera stipendier. Med humor och att skriva som folk i våra trakter pratar, skapar han både igenkännande och många skratt.

2019 Johan Airijoki  Motivering- Johan är musiker och har verkat länge med Gällivare som bas. Med hans band Malmfältens Rockklubb rosas han av både publik och recensenter landet runt. Johan skriver både text och musik och med sitt intensiva uttryck kan man både höra och känna Norrland i hans musik.

2020 Miriam Vikman Motivering - Miriam är en mycket aktiv konstnär med en bred kunskap och lång erfarenhet trorts sin ålder. Hon experimenterar med olika material och intresset för samhällsomvandlingen speglar henns motiv.