2000-2008

 2000 Eva Hagström  Motivering - För sitt mer än 20-åriga konstnärliga arbete med bilder som ger oss möten mellan fjäll och hav, myr och strand, årstidernas växlingar och snöstjärnor som ändrat färg beroende på ljuset. Eva är född i Malmberget men numera bosatt och verksam i Siknäs i Kalix kommun. Hon är utbildad i textil formgivning Masters of Fine Arts på konstfack.

Tommy Lakso Motivering  - För sitt mångåriga engagemang i Gällivare kommuns musikliv speciellt då inom jazzmusiken, men då också för sitt positiva tålmodiga och engagerade  jazzpedagogiska arbete som gitarrlärare. Musiker, pedagog, kompositör och föreläsare. Tommy har ett brett spektra och är en av landets främsta jazzgitarrister. Under åren som gått har Tommy fostrat otaliga musiker som gått vidare och nått stora framgångar. Han har även spelat in skivor, medverkat i radio och TV, spelat på internationella scener. Idag så arbetar Tommy som lektor vid musikhögskolan i Piteå  2012 fick han utmärkelsen " Årets jazzpedagog"

 
2001 Rune Olofsson Motivering - Rune Olofsson erhåller årets kulturstipendium för sitt ideeella arbete inom musiken och för att han sett till att musiklivet i vår kommun förblivit levande. Rune Olofsson är den som arrangerar musik och engagerar musiker som startat jazzband där musikernas ålder är mellan 25 och 70 år, anordnar adventsjazz i kyrkan, nostalgikvällar, jazzkonserter och i mer än 40 år varit verksam inom musikkårn. Där lokal musik framförs där är oftas Rune med.


 
2002 Laila Spiik-Skaltje Motivering - Laila Spiik har berättat och visat upp den smaiska kulturen och dess näring inte bara i Sverige och Norden utan också i England, Frankrike, Ryssland, deltagit i FN:s världskonferens i New York för alla världens religioner och vid världskonferensen i Rom för urspringsbefolkning med tema " Vår föda". Laila har på ett pedagogiskt sätt fört in och förnyat den samiska matkulturen och den samiska kulturen i det svenska samhällt vilket vi sett många exempel på inte minst i TV.


 
2003 Monika L Edmondson Motivering -  Monica erhåller stipendiet för sin formsäkerhet, känsla för mönster, färg, material, vinter och is och för att hennes samiska bakgrund ger det samiska konsthantverket en helt ny dimension. Monicas glaskonst ger betraktaren möjlighet att förflytta sig mellan nattgammal is till den kallaste vinterdag då andedräkten står som ånga ur munnen samtidigt som de varma färgerna i den samiska kulturen flammar som eld. Monica är skidåkarflickan från Gällivare som utbildade sig till lärare arbetade som skidtränare i USA, flyttade till Australien och utbildade sig till glaskonstnär vid Canberra Schoola of Art, Australian National University 1996-1999. Hon har haft utställningar förutom i Sverige, Australien, Italien, USA, Japan och Finland


 
2004 Anna-Sofia Mååg Motivering - Anna-Sofia Mååg får årets kulturstipendium för sitt unga friska skapande där hon i sin keramik tar fram det karga arktiska landskapet, ljuset och den orörda naturen. Anna-Sofias Måågs keramik är ren och spännande, ibland med ovanliga former men alltid med en glasyr som är förförande vacker.


 

2005 Lotta  Pettersson Lotta Pettersson är född 1972 och uppvuxen i Malmberget. Hon tillhör den yngre generationen och intresset för konst inleddes tidigt eftersom hon växte upp med konstnärer inom familjen. Hennes intresse för järn har tilltagit under åren i skuggan av LKAB:s järnmalmsgruvor i Malmfälten. Lotta Pettersson har studerat på konstlinjen i Sunderbyns folkhögskola samt HDK Steneby, Järn & Stål och Offentlig gestaltning i Dals Långed. Inspirationen finner hon i sin omgivning, bland människor och i naturen.

 
2006 Anne-Lie Frosteryd Motivering - För sina unika former på smycken i silver blandat med plast och pärlor, smycken som gör bäraren glad och betraktaren förundrad. Ane-Lie är född och uppvuxen i Malmberget, konstskola och elev hos silversmeden Jan Dahlberg, studerat grafisk design och glasblåsning


 
2007 Andreas Sarri Motivering-Han har tolkat sin omgivning och andras verklighet med värme och distans. Självständig och säker i sitt konstnärskap talar hans bilder ett eget språk. Han öppnar dörrar och nya dimensioner, lyfter det vardagliga, rutinmässiga till konstens och kulturens sfärer och drar blickarna mot norr. Andreas fotograferar mycket från Nikkaluokta som även är hans hembygd  

2008 Sofia Jannok
Motivering-Sofia Jannoks musik är kända både i Sverige och internationellt. Hon har med musikens jälp framfört känslan av snö, vind och fjäll. Sofia gör oss delaktiga av upplevelser och känslor som bara kan upplevas med hjärtat. Hon tolkar Lapplands själ i en unik blandning, sprider hopp och glädje, en förebild inom sin genre; modern samisk musik. Sofia Jannoks musik är en blandning av visa, pop, jazz och jojk. Hon har redan hunnit ge ut tre album. Hon har sina rötter i Gällivare men bor i dag i Umeå. Sofia har haft framgång med sin musik både i Sverige och utomlands.