Stora Sjöfallet

I Stora Sjöfallets nationalpark finns många sevärda platser och underbar natur med möjlighet till både längre och kortare vandringar.

Hur kommer jag dit?
Ca 14 mil från Gällivare finner du Stora Sjöfallet. För att ta dig hit kör du väg E45 mot Porjus för att vika av vid avfarten mot Ritsem/Stora Sjöfallet.

Fakta
Stora Sjöfallets nationalpark utgör tillsammans med nationalparkerna Sarek, Padjelanta och Muddus en del av världsarvet Laponia.

Förslag på aktiviteter
Vattenfallet

Man kan ta sig till vattenfallet från vägen mellan Sjöfallet och Ritsem. Följ Ritsemvägen till landtungans västra del, som gränsar mot sjön Gårtjejávrre. Därifrån går stigen till fallet. En vandring med oförglömlig utsikt. Även om fallet idag bara är en liten del av vad det varit så är det fascinerande att se. Passar utmärkt som dagsutflykt. Stigen är delvis stenig och besvärlig att gå.

Naturum
När du är i området kring Stora Sjöfallet bör du inte missa ett besök på Naturum. Naturum Laponia invigdes hösten 2014 och är porten ut till fyra nationalparker, två naturreservat och nio samebyar. Här finns utställningar, café och möjligheter att upptäcka både inom- och utomhus. Anläggningen är tillgänglighetsanpassad. Klicka här för att läsa mer och se öppettider på Laponias hemsida.

Sjöfallsudden
Udden är en fin utflyktsplats. Den breda stigen och den korta promenaden gör platsen lättillgänglig. Väl framme ser du ut över de nedre delarna av vattenfallet som forsar ut i sjön Langas. Passar bra som kortare dagstur eller varför inte bara som platsen för en fika. Strax efter Stora Sjöfallets fjällanläggning längs Ritsemvägen ligger en stor parkering och några byggnader. Nedanför husen går vägen ner mot udden. Sista biten (ca 500 m) tar man sig fram till fots.

Var rädd om naturen, ta med dig ditt skräp när du lämnar platsen.