Gällivare - månad för månad

Planerar ni att besöka Gällivare men är lite osäker på vilken tid under året? Här får ni en kort guide till månaderna i Gällivare som en liten hjälp på traven i er planering.

 • Januari
  Upplev den arktiska kylan under den kallaste månaden på året, vissa dagar kan temperaturen sjunka under -30 grader Celsius. Det är även högtid för norrskenet som brukar dansa över himlavalvet under kvällar och nätter. Under varmare dagarna kan ni på snöskor eller turskidor bege er ut i det snötäckta vinterlandskapet, glöm bara inte pannlampan då mörkret faller snabbt ovanför polcirkeln i januari. Under månaden arrangeras även det återkommande kulturevenemanget ”Polarvinternatten” som lyser upp staden i vintermörkret.

 • Februari 
  Vi börjar sakta men säkert gå mot ljusare och varmare tider, dagarna blir längre. Längd- och utförsåkningsspår är preparerade runt om i kommunen, det är även en populär tid att åka hundspann om ni vill upptäcka vårt vackra skogslandskap. I slutet av månaden börjar fjällbuss 93 trafikera mot världsarvet Laponia och fjällstationen Saltoluokta öppnar för vårsäsongen.

 • Mars 
  Nu har våren anlänt till Gällivare och allt fler personer flockas utomhus där solen visar sig. Skidanläggningen Dundret Lapland utökar öppettiderna och arrangerar sportlovsaktiviteter. Samtliga fjällstugor längs Kungsleden inom Laponia är bemannade till slutet av april och utställningen Naturum Laponia i Stora Sjöfallet Nationalpark har öppnat för året.

  I centrala Gällivare arrangeras den återkommande vintermarknaden tredje helgen i mars, här hittar ni ett brett utbud av hantverk-, textil-, och livsmedelsprodukter. Ett ypperligt tillfälle att testa på Gáhkku (samiskt tunnbröd) eller Suovas (saltat och rökt renkött).

 • April 
  Solgroparnas
  tid, njut av vårvärmen på en fryst sjö med ett pimpelspö i handen eller åk skidor till Dundrets toppstuga ”Åke på Toppen” på 823 meter över havet. Första lördagen i april arrangeras motionsklassikern Dundret Runt, ett längdskidåkningslopp på 3 eller 5 mil runt Dundret naturreservat.

  Åk på skotersafari eller hyr egen snöskoter för att på ett bekvämt sätt upptäcka fjäll- och landsbygdsmiljöerna i kommunen. I kommunen finns det en mängd olika skoterleder, den mest kända är kanske Malmens Väg; en cirka 20 mil lång led mellan Gällivare och Råneå utrustad med vindskydd och stugor för övernattning.

 • Maj
  Månaden mellan säsongerna är också den vackraste, beroende på höjdmeter växlar landskapet från snötäckt till pälsen på en Dalmatiner. Tittar ni högre upp mot himlen så kanske ni ser sångsvanparen eller andra flyttfåglar som börjar anlända. Inom Laponia börjar Muddus Nationalpark sakta tina fram och blir tillgänglig för vandring. Renkalvarna börjar födas i slutet av april och under majmånad. Detta är en känslig period och renarna får inte störas.

  I centrala Gällivare arrangeras kulturevenemanget Minoritetsvecka och utställningar Re-form och Gällivare Museum är välbesökta. Det är även en fin tid att upptäckta samhällsomvandlingens spår i kommunen, antingen på egen hand eller genom guidade turer

 • Juni
  Första sommarmånaden som utöver värme även erbjuder midnattssol från första juni till 10 juli. För er som vill beskåda detta är fjälltopparna på Dundret en utmärkt utkiksplats. Vill ni välja ett klimatsmart färdmedel till Gällivare så börjar Inlandsbanan trafikera för sommaren, en resa som ger oförglömliga minnen och en känsla som länge lever kvar.

  För er motorintresserade arrangeras nostalgihelgen Midnight Sun Meet med bland annat bilcruising där 50-70-talet är i fokus. Gillar ni ännu större fordon så börjar malmgruvan LKAB Malmberget och koppargruvan Boliden Aitik köra sina gruvturer för sommaren. Turerna måste dock bokas i förväg.  

 • Juli
  Nu har vandringslederna runt om i Laponia börjat tina upp, aktiviteter anordnas och väldigt många fjällvandrare börjar anlända. Vill ni övernatta i någon fjällstuga så kan det vara klokt att boka detta i förväg.

  Nu har även temperaturen i sjöarna blivit behagliga och många börjat paddla kajak, kanot eller SUP när vädret tillåter. För er som vill hålla er till land är det även en utmärkt tid för fiske runt om i kommunen eller varför inte testa på sporten discgolf. I centrala Gällivare arrangeras världens nordligaste triathlontävling Laponia Triathlon. Första helgen under månaden arrangeras även sommarmarknaden på torget, där ni kan handla nybakat bröd, hantverk och annat smått och gott.

 • Augusti 
  Den hetasommarvärmen börja sakta avta vilket gör augusti till den mest optimala månaden för långa fjällvandringar i bland annat Sarek Nationalpark och Padjelanta Nationalpark. För er som gillar långdistanscykling är Vägen Västerut kanske Sveriges vackraste fjällväg, många bilreklamfilmer har spelats in längs denna sträcka.
  Flugfisket i främst Kaitumälven är något som lockar turister från hela världen, längs älven finns det flera fiskecamp att välja bland. Vill ni hellre slå upp ert tält, alternativt hyra, så finns det många platser runt om i kommunen med vacker utsikt intill närliggande vägar.

  I slutet av månaden arrangeras Gällivare minoritetsspråksfestival i centrala Gällivare, ett kulturevenemang somlyfter kommunens fyra minoritetsspråk: lulesamiskanordsamiskafinska och meänkieli

 • September
  Den färgrikaste tiden på året när sommarens gröna färger sakta växlar till orange, gul och rött. Nu är det även goda chanser att norrsken uppstår vid klart väder under kvällarna, så för den fotointresserade är det helt klart den mest innehållsrika månaden. Det är fortfarande möjligt att upptäcka och vandra världsarvet Laponia i höstskrud, både fjällstugorna och Naturum Laponia håller öppet till mitten av månaden.

 • Oktober
  Under denna månad är det inte omöjligt att se snöflingor yra i luften, innan den börjar lägga sig helt på marken så kanske ni hittar något smaskigt från naturens skafferi. Innan vintern kommer är det populärt att med bil köra uppför den asfalterade bilvägen 5an-vägen för att se norrskenet, glöm bara inte att byta till vinterdäck då det kan vara isigt på vägen. Även denna månad präglas av Kulturfestival i centrala Gällivare.

 • November
  Den första riktiga vintermånaden, längskidtävlingen Gällivarepremiären arrangeras vartannat år på Hellnerstadion. Här hittar ni det svenska skidlandslaget och några andra nationer som finslipar formen inför Världscuppremiären.

  Vid slutet av månaden arrangeras Julmarknaden på Gällivare Hembygdsområde, handla lokalproducerade produkter, åk häst och släde eller träffa Gällivaretomtarna.

 • December
  Skidanläggningen Dundret Lapland öppnar för säsongen och håller öppet till första maj. Även julen är på intåg, bland present- och souvenirbutikerna i Gällivare hittar ni definitivt någon julklapp till era nära och kära. Många aktivitetsföretag paketerar julresor till sina verksamheter och flertal restauranger arrangerar julbord. På evenemangskalendern hittar ni spännande aktiviteter för hela månaden och resten av året som uppdateras löpande.

  Under månadens gång öppnar allt fler längdskidspår och skidbackar runt om i Gällivare. Vill ni göra det riktigt bekvämt och komma i julstämning kan ni utöver åka hundspann samt häst och släde även åka renspannstur i vårt snötäckte vinterlandskap.