Sommar

Låt den varma, välkomnande midnattssolen lyfta dig när du gästar Gällivare i sommar.
Den arktiska småstaden står bokstavligt talat med båda fötterna i fjällvärlden. Ja, här finns till och med ett alldeles eget fjäll i direkt anslutning till centrum, det älskade Dundret – vida känt för att välsignas med ett strålande ljus under sommarsäsongen – fyllt av energi och liv. Hit vallfärdar vandrare av alla kategorier, de ger sig ut på tur av olika längd och svårighetsgrad, på jakt efter nya upplevelser i den arktiska floran.

Utforska kontrasten mellan försommar och högsommar, med midnattssolen och sensommaren, då skymningen återkommer och dagarna fortfarande är långa, varma och ljusa. Ge dig ut på expedition i den fullkomligt enastående naturen som omger Gällivare. Varför inte i det unika världsarvet Laponia, ett levande kulturlandskap tack vare den samiska befolkningen som bott och verkat här i århundraden. Åk buss, hyr en bil eller cykla längs vägen väster ut. Bo bekvämt på de genuina och ombonade fjällstationerna. För det är självklart, att fjällupplevelsen blir så mycket större när du får vila ut efter äventyret i en skön bastu eller badtunna, äta och dricka gott och somna i en skön säng.

Visste du förresten att Gällivare är ett gruvsamhälle? Vi har inte en, utan två gruvor. Dagbrottet Boliden Aitik och underjordsgruvan, LKAB. Här har LKAB brutit järnmalm sedan slutet av 1800-talet och samhället utvecklas och förändras ständigt i nära symbios med gruvdriften. För att ta del av samhällsomvandlingen finns flertalet aktiviteter att upptäcka.
Välkommen att dela Gällivares vackra sommarlandskap tillsammans med oss.