Dundret

Gällivares stolthet, berget mitt i stan. När skidsäsongen är över finns ändå oändliga möjligheter till aktivitet på berget.

Hur kommer jag dit?
Om du vill ta bil till toppen följ E45 mot Porjus, sväng av vid skylten Dundret Toppstugan/Naturreservat och följ den slingriga vägen upp mot toppen. Det går också bra att promenera, springa eller cykla upp. Det går även att ta sig upp via leden som går via Himlatorget (parkera vid Björnfällan eller på liftparkeringen).

Fakta
Sträckor att gå: Den lättaste och även tillgänglighetsanpassade sträckan är den till Toppstugan. Hit kan du gå med barnvagn, cykel och rullstol. Turen till Hebrotoppen är lite länge och går längs stigar eller spångar. Vill du ta dig upp på norra toppen finns en gammal bilväg att gå efter. För dig som har gott om tid på dig och kanske även en matsäck med kan en tur runt alla toppar vara en rolig utmaning.

Svårighetsgrad: lätt till mellan
Terräng: fjällterräng med spångar, även grusad stig, passar hela familjen
Sevärt: från toppen kan du vid klart väder se en elftedel av Sveriges yta och Kebnekaisemassivet. Här ifrån har du även en fantastisk möjlighet att njuta av midnattssolen.

Var rädd om naturen, ta med dig ditt skräp när du lämnar platsen.